Роль зеленої логістики, соціально відповідального маркетингу й управління якістю у сталому розвитку, продажах та ціноутворенні - Писаренко, Надія Василівна; Чорнодід, Ігор Степанович; Шолудченко , Сергій Васильович; Бабічева, Олена Іванівна; Базарна , Ольга Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні та систематизації ролі зеленої логістики, соціально відповідального маркетингу та управління якістю як важливих чинників сталого розвитку підприємств, з урахуванням їх впливу на стратегії продажів та формування ціноутворення. Особлива увага приділяється визначенню взаємозв’язків між екологічними та соціальними ініціативами, рівнем споживчої довіри та конкурентоспроможністю брендів в умовах світової торгівлі. Методи дослідження включають системний аналіз наукової літератури з проблеми, компаративний аналіз практичних підходів, що застосовуються підприємствами в умовах глобалізації, логіко-структурний аналіз взаємозв’язків між маркетинговими, екологічними, соціальними та економічними аспектами управління, а також узагальнення результатів. Отримані результати засвідчують, що зелена логістика забезпечує не лише екологічні переваги, а й значне зниження операційних витрат, прискорення логістичних процесів та підвищення задоволеності споживачів. Соціально відповідальний маркетинг сприяє зміцненню довіри та лояльності клієнтів, посиленню репутаційного капіталу та розширенню ринкових сегментів. Управління якістю є основою формування високої конкурентоспроможності продукції та послуг, забезпечуючи відповідність міжнародним стандартам, мінімізацію витрат на усунення дефектів та створення передумов для преміального ціноутворення. Синергійний ефект від поєднання зазначених стратегій виявляється у зростанні конкурентних переваг брендів, їх адаптивності до глобальних ринкових викликів і досягненні довгострокового сталого розвитку. Висновки дослідження підкреслюють важливість розроблення інтегрованих управлінських моделей, що враховують взаємозв’язки між зеленою логістикою, соціально відповідальним маркетингом і управлінням якістю, а також рекомендацій щодо міжфункціональної координації, інвестицій в соціально-екологічні інновації та розвитку компетенцій персоналу.