Потенціал розвитку проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери - Шевчук, Антон Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті обґрунтовано аспекти формування, використання та відтворення потенціалу розвитку проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери. Метою статті є обґрунтування сутності та змісту категорії потенціалу розвитку проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери та розробка концептуальних засад формування, удосконалення та відтворення цього потенціалу. До основних цілей статті віднесено: 1) систематизація наукових підходів до потенціалу проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери; 2) обґрунтування механізмів та інструментарію формування потенціалу проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери; 3) розробка концепту інноваційного відтворення потенціалу проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери. Методи аналізу і синтезу, структурної систематизації, градієнтної бальної оцінки процесів функціоналу менеджменту використовувались для обґрунтування формування середовища сталого відтворення потенціалу розвитку проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери. Систематизовано наукові підходи до потенціалу розвитку проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери, обґрунтовано сутнісну категорію й деталізовано механізми та інструментарій цього потенціалу, розроблено концепт інноваційного відтворення потенціалу проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери. Систематизація наукових підходів до потенціалу проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери здійснюється на основі виділення критеріїв системного, структурно-функціонального взаємозв’язку між механізмами та інструментами формування цього потенціалу. До основних механізмів та інструментарію формування потенціалу відносять управління знаннями, цифровізацію моделей прийняття управлінських рішень, побудову ціннісної моделі розвитку. Розробку концепту інноваційного відтворення потенціалу проєктного менеджменту віртуальних організацій ІТ-сфери слід здійснювати за алгоритмом визначення стратегічних зон розвитку у формуванні, удосконаленні та відтворенні цього потенціалу, основні кроки якого забезпечують повний цикл управлінської дії, орієнтованої на знаннєво-аналітичну координацію та рефлексивне стратегування в умовах віртуальної організації.