Діагностика проєктів соціальної відповідальності промислових підприємств - Савчук, Вадим Афанасійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність розробки та впровадження дієвого інструментарію діагностики проєктів соціальної відповідальності промислових підприємств як складової стратегічного управління корпоративним розвитком. З огляду на трансформацію сучасного соціального контексту та зростання вимог до прозорості діяльності бізнесу, соціальна відповідальність набуває нових форм і значення. Метою дослідження є розробка прикладних підходів до оцінки ефективності проєктів соціальної відповідальності з урахуванням їх комплексного впливу на внутрішнє та зовнішнє середовище підприємства. У процесі дослідження використано системний, функціональний і процесний підходи, а також методи логічного узагальнення, аналізу, синтезу, порівняння та експертного оцінювання. Особливу увагу приділено економічним підходам до аналізу ефективності впровадження соціально орієнтованих ініціатив у сучасних умовах високої конкуренції, зростання соціальних очікувань та обмеженості виробничих і фінансових ресурсів. Аргументовано, що соціально відповідальні ініціативи мають розглядатися не лише як елемент етичного бізнесу, а як важливий стратегічний інструмент підвищення конкурентоспроможності та сталості розвитку промислових підприємств. Визначено, що економічна діагностика проєктів соціальної відповідальності передбачає комплексне застосування фінансових та нефінансових показників, що дозволяють оцінити результативність соціальних інвестицій з позиції їх окупності, довгострокової вигоди та соціального ефекту. Сформовано перелік релевантних показників. Автором обґрунтовано, що ефективна реалізація соціально орієнтованих проєктів забезпечує синергію економічних і соціальних результатів, сприяє формуванню довіри до бізнесу з боку суспільства та інвесторів, а також зміцненню ринкових позицій підприємства. Представлено методичні підходи до аналізу ефективності таких проєктів, що можуть бути застосовані в управлінській практиці підприємств реального сектору економіки, зокрема в умовах трансформації соціально-економічного середовища.