Інституційна специфіка бізнес-структур у порівнянні з підприємствами: проблематика і підходи до розмежування - Аберніхіна, Ірина Георгіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено інституційну специфіку бізнес-структур у порівнянні з традиційними підприємствами, що є важливим кроком до уточнення категоріального апарату сучасної економічної науки та практики управління. Метою дослідження є формулювання теоретико-методологічних засад розмежування понять «підприємство» та «бізнес-структура» на основі інституційного, функціонального та організаційного підходів. Актуальність теми зумовлена відсутністю уніфікованого підходу до визначення статусу та ролі бізнес-структур у сучасній економіці, зростанням інтеграційних процесів, появою мережевих та платформених форм бізнесу, що не завжди вкладаються у класичні рамки підприємницької діяльності. Методи. У статті застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема: системний аналіз, структурно-функціональний підхід, компаративний аналіз, метод аналогій та класифікацій. Результати. Проведено аналітичне зіставлення базових характеристик підприємств і бізнес-структур за низкою критеріїв: правовий статус, цілі створення, рівень інтеграції, форма організації управління, інституційна належність. Виявлено, що бізнес-структури є більш гнучкими, динамічними, часто мають складну мережеву архітектуру, інтегрують в собі не лише господарські, а й соціальні, технологічні та інформаційні функції. Обґрунтовано доцільність використання інституційного підходу для ідентифікації бізнес-структур, зокрема через аналіз типів контрактів, механізмів координації та ролі неформальних інститутів. Запропоновано авторське бачення класифікації бізнес-структур, що враховує їх галузеву спеціалізацію, рівень автономності, організаційно-правову форму та ступінь інституційної складності. Практична цінність. Результати дослідження мають конкретне застосування у кількох ключових сферах: державне управління (удосконалення підходів до реєстрації та класифікації суб’єктів господарювання, що забезпечує більш точний статистичний облік та регуляторний контроль); корпоративне управління (розробка адаптивних моделей управління для складних бізнес-структур, що враховують їх мережеву природу та інституційну складність); економічна політика (формування ефективних стратегій підтримки інтеграційних процесів та інноваційного розвитку на основі системного розуміння бізнес-структур); освіта і наука (використання уточнених теоретичних концепцій у навчальних програмах з економіки, менеджменту та права, а також подальші дослідження в області організаційної теорії). Висновки. Подальші дослідження мають зосередитись на розробці методик оцінки сталості, цифрової трансформації та транснаціонального розвитку бізнес-структур, що дозволить більш комплексно аналізувати сучасні виклики та можливості у сфері підприємництва.