Цифрові інструменти в аудиті консолідованої звітності: нові можливості для обліку та фінансового менеджменту - Спіцина, Наталія Володимирівна; Угоднікова, Олена Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено можливості цифрових технологій у підвищенні ефективності аудиту консолідованої фінансової звітності як стратегічного інструменту фінансового менеджменту. Метою дослідження є виявлення потенціалу цифровізації для забезпечення достовірності, аналітичної повноти та прозорості перевірки фінансової звітності груп підприємств, а також формування науково обґрунтованої моделі цифрового супроводу аудиту. Методи включають критичний аналіз наукових публікацій 2021–2025 років, узагальнення практичних кейсів транснаціональних аудиторських компаній, контент-аналіз цифрових інструментів (ERP, BI, AI, blockchain), порівняння положень міжнародних стандартів аудиту та розробку авторської етапної моделі. У результаті обґрунтовано, що використання платформ штучного інтелекту, ERP-систем (SAP, Oracle), BI-аналітики (Power BI, Tableau) та блокчейн-рішень сприяє автоматизації виявлення ризиків, підвищенню якості аудиторських доказів і скороченню часу перевірки. Запропоновано п’ятиетапну модель цифрового аудиту консолідованої фінансової звітності, яка інтегрує методологічні вимоги МСА 240, 315, 330, 500, 520 і 265 з сучасними цифровими підходами. Уточнено роль аудиту як джерела управлінської аналітики, що формує базу для стратегічних рішень у багаторівневих бізнес-структурах. Висновки полягають у необхідності гармонізації національної методики аудиту з цифровими стандартами перевірки, розробки нормативної бази для роботи з електронною звітністю та підвищення цифрової компетентності аудиторів. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних із оцінкою ефективності штучного інтелекту, автоматизацією формування доказів та інтеграцією цифрового аудиту у процеси фінансового планування на рівні груп компаній.