Бенчмаркінгове оцінювання конкурентоспроможності продукції в управлінні конкурентоспроможністю підприємства - Мішустіна, Тетяна Сергіївна; Кошулько, Людмила Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто бенчмаркінговий підхід до оцінювання конкурентоспроможності продукції як важливий інструмент управління конкурентоспроможністю підприємства. Мета.Метою дослідження є практичне обґрунтування використання бенчмаркінгового методу оцінювання конкурентоспроможності продукції в управлінні конкурентоспроможністю підприємства. Методи. Стаття базується на результатах пілотного дослідження з використанням експертного оцінювання продукції провідних вітчизняних підприємств на ринку м’ясоковбасних виробів та включає розрахунок і аналіз показників конкурентоспроможності продукції на засадах бенчмаркінгу. Результати. Запропоновано й реалізовано двоетапну методику бенчмаркінгового оцінювання, яка поєднує розрахунок абсолютного і відносного сумарних індикаторів конкурентоспроможності та інтегрального параметричного індексу на основі експертних оцінок. Запропонована методика дозволяє комплексно оцінити рівень конкурентоспроможності продукції, виявити сильні й слабкі сторони продукції кожного підприємства та зіставити їх з кращими практиками ринку. М’ясоковбасна продукція оцінюється за такими параметрами, як ціна, смакові властивості, склад і сировина, маркетингове просування, кількість торговельних марок і широта асортименту, наявність фірмових магазинів. Проведено порівняльний аналіз і визначено параметри, що формують конкурентні переваги, а також виявлено сильні й слабкі сторони підприємств та кращі практики ринку. Висновки. Застосування результатів бенчмаркінгу дозволяє розробити конкретні заходи для підвищення конкурентоспроможності продукції, адаптувати кращі практики лідерів і забезпечити стійке зростання ринкових позицій підприємства. Дослідження підтвердило ефективність бенчмаркінгових методів для виявлення можливостей покращення конкурентоспроможності продукції, адаптації кращих ринкових практик і розробки відповідних управлінських рішень.