Сучасні підходи до оптимізації управлінських рішень в умовах економічної нестабільності та соціальних змін - Андрушків, Ірина Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування теоретичних засад підвищення результативності управлінських рішень в умовах невизначеності з акцентом на інноваційні та практично орієнтовані підходи.Методи. Методологія дослідження базується на системному аналізі процесів формування управлінських рішень, структурно-функціональному підході, методах порівняльного аналізу та узагальнення, що дають змогу простежити впровадження інноваційних підходів та інструментів, які підвищують ефективність управління в умовах невизначеності.Результати. Проблематика статті є актуальною, оскільки сучасна соціально-економічна ситуація характеризується високим ступенем невизначеності та зростання ризиків у різних сферах, що зумовлює потребу в ефективному управлінні для забезпечення соціально-економічної стабільності. Обгрунтовано, що результативність управлінських рішень визначається їхньою стратегічною орієнтацією та здатністю гарантувати безпеку ресурсного потенціалу підприємства і досягнення його довгострокових цілей. Зроблено висновок, що актуальним є впровадження інноваційних підходів та інструментів, які підвищують ефективність управління в умовах невизначеності.Запропоновано впровадження інновацій, які дозволяють приймати рішення швидко, точно і з урахуванням складної багатофакторності.Висновки. Сучасне прийняття управлінських рішень у ситуаціях невизначеності базується на комплексному підході, що поєднує аналіз ризиків, сценарне планування, адаптивність та впровадження інновацій. Впровадження інноваційних технологій в управлінський процес є не просто тенденцією, а необхідною умовою для стійкого функціонування і розвитку підприємства у складному та мінливому середовищі.