Перспективи застосування командного підходу в процесі управління проєктами в сфері кіберзахисту - Саврацький, Олександр Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті проведено дослідження ефективності та перспектив впровадження командного підходу до управління проєктами у сфері кіберзахисту в Україні в умовах гібридної війни, цифровізації та зростання кіберзагроз. Враховуючи специфіку проєктів із кібербезпеки, яка спирається на їхню складність, критичність термінів та міждисциплінарний характер, командна модель управління розглядається як один із ключових інструментів підвищення їх ефективності. Дослідження є междисциплінарним і передбачає одночасний аналіз чинної нормативно-правової бази, практичного досвіду реалізації проєктів кіберзахисту, аналіз статистичних даних щодо кіберінцидентів, а також огляд міжнародних стандартів, зокрема NIST Cybersecurity Framework 2.0. Використано елементи порівняльного, аналітичного та системного підходів, що дозволило інтегрувати дані з різних джерел для формулювання практичних рекомендацій. Встановлено, що саме командний підхід забезпечує високу адаптивність до змін, прискорює реагування на загрози, сприяє інтеграції різнопрофільних фахівців та зміцнює співпрацю між державними структурами, приватним сектором і громадськими ініціативами. Водночас визначено низку викликів для вказаного підходу: нестача уніфікованих стандартів комунікації, брак кадрів, обмежене фінансування, відсутність системного моніторингу ефективності командної роботи. Як відповідь на виклики запропоновано наступні оптимізаційні заходи: розвиток профільних освітніх програм, впровадження сертифікацій, стандартизація метрик оцінки командної ефективності, автоматизація процесів за допомогою сучасних цифрових інструментів, а також посилення міжвідомчої та міжнародної координації. Обґрунтовано потребу в ухваленні закону про захист критичної інфраструктури як законодавчої основи для командної взаємодії у сфері кібербезпеки. В результаті доведено доцільність системного впровадження командного підходу в проєктах кіберзахисту. Адже в перспективі він здатен підтримувати більш стійку, оперативну й інтегровану модель протидії кіберзагрозам, адаптовану до умов воєнного часу та стрімкого технологічного розвитку.