Інноваційні аспекти управління бізнес-комунікаціями в системі дистрибуції засобів захисту рослин - Желєзніков, Олексій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. Стаття присвячена обґрунтуванню інноваційних трендів комунікативного управління бізнес-процесами в дистрибуції засобів захисту рослин. Метою статті є обґрунтування інноваційних аспектів управління бізнес-комунікаціями в системі дистрибуції засобів захисту рослин та розробка моделі-алгоритму комунікативного менеджменту організаційних дизайнів дистриб’юторських бізнес-процесів. Методи. Методи аналізу і синтезу, монографічний застосовувались для здійснення концептуальної ідентифікації бізнес-комунікацій в дистрибуційних системах; індукції і дедукції та узагальнення – для обґрунтування інноваційних трендів комунікативного управління; графічний метод – для візуалізації розробленої моделі-алгоритму комунікативного менеджменту. Результати. Системи управління бізнес-комунікаціями в дистрибуційних мережах агробізнесу ототожнюються із маркетинговими комунікативних системами як елементами середовища інфраструктури агробізнесу. Бізнес-комунікацій в дистрибуційних системах засобів захисту рослин формується на основі інституційної концентрації, ієрархічного впливу операторів ринку ЗЗР, посилення партнерських відносин в процесі формування організаційного дизайну. Координація інтеграції інформаційних й матеріальних технологій в комунікативному менеджменті на національному, регіональному, локальному рівнях інституційної координації дозволяє уніфікувати й оптимізувати контрактаційні системи постачання ЗЗР, знижувати трансакційні витрати, формувати цифрові платформи управління клієнтами. Висновки. Інновації комунікативного управління бізнес-процесами в дистрибуції засобів захисту рослин формуються у багаторівневому інституційному цифровому середовищі; впровадження моделі-алгоритму формування системи комунікативного менеджменту мережі дистрибуції засобів захисту рослин забезпечить синхронізацію інтересів постачальників, дистриб’юторів та агровиробників, що забезпечить високу ефективність бізнес-комунікацій і конкурентоспроможність учасників агробізнесових мереж; подальші наукові розвідки стосуватимуться обґрунтування процесів координації формування екосистем агробізнес-маркетингу.