Тарифна політика як один з основних цінових факторів впливу на ефективність аграрних підприємств - Чорненька, Людмила Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена ґрунтовному аналізу тарифної політики як ключового фактора, що визначає економічну ефективність аграрних підприємств у контексті сучасних глобальних торговельних викликів, спричинених протекціоністськими заходами адміністрації Дональда Трампа у 2025 році проти Мексики, Канади та Китаю. Досліджено вплив запровадження мит на імпорт із цих країн на собівартість аграрного виробництва, ціни на сільськогосподарську продукцію та конкурентоспроможність на міжнародних ринках. Особливу увагу приділено ефекту анонсування тарифів після перемоги Трампа на виборах, що спричинило зниження ринкової вартості компаній харчового сектору США та змінило інвестиційні стратегії через очікування зростання витрат. Визначено основні чинники впливу тарифів, зокрема подорожчання імпортованих ресурсів, таких як добрива, пестициди, техніка й енергоносії, трансформацію глобальних торговельних ланцюгів і психологічний тиск на ринкову поведінку, що посилив економічну невизначеність. Проаналізовано, як ці зміни призвели до зниження рентабельності аграрних підприємств, ускладнення доступу до експортних ринків і зростання споживчих цін, що вплинуло на купівельну спроможність населення. Розглянуто соціально-економічні наслідки, включаючи потенційні зміни у структурі зайнятості в країнах-партнерах і стимулювання внутрішнього виробництва в США. Запропоновано низку стратегій адаптації для аграрних підприємств, зокрема переорієнтацію на альтернативні ринки збуту, локалізацію постачання ресурсів, впровадження інноваційних технологій і посилення кооперації з місцевими виробниками. Результати дослідження мають теоретичну цінність для поглиблення розуміння механізмів впливу торговельних бар’єрів на аграрну економіку та практичну значущість для формування ефективних управлінських рішень у умовах протекціонізму. Висновки статті можуть бути застосовані в практиці аграрного менеджменту, освітніх програмах з економіки та слугувати основою для подальших досліджень торговельної політики, ризик-менеджменту та сталого розвитку глобальних аграрних ринків.