Економічна доцільність упровадження гнучких методологій управління у великих цифрових програмах - Гетьман, Ольга Олександрівна; Гулько, Остап Степанович; Калиновський, Андрій Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Швидкі зміни технологічного ландшафту та геополітичні виклики створюють унікальні умови для трансформації підходів до управління проєктами в Україні. Метою статті є обґрунтування ефективності гнучких методологій управління проєктами як інструменту прискорення цифрової трансформації в українських організаціях та виявлення оптимальних стратегій їх адаптації до національних особливостей бізнес-середовища. Особливу увагу приділено аналізу практичного застосування фреймворків Agile modeling, Scrum та Kanban у контексті сучасних викликів, зумовлених воєнним станом і необхідністю швидкої технологічної модернізації. Методи. Для досягнення поставленої мети використано комплекс взаємодоповнювальних підходів: аналітичний метод для вивчення теоретичних засад гнучких методологій, емпіричний аналіз успішних кейсів упровадження у вітчизняних та європейських компаніях, статистичний аналіз показників ефективності проєктів до та після імплементації Agile modeling-підходів. Застосування методу структурування дозволило систематизувати переваги та недоліки різних фреймворків, а синтетичний підхід сприяв формуванню цілісного бачення стратегії впровадження гнучких методологій в українському контексті. Результати.Дослідження підтверджує, що організації, які успішно адаптували гнучкі методології, демонструють суттєве покращення ключових показників: скорочення часу виходу продуктів на ринок, зменшення операційних витрат, підвищення якості кінцевих результатів та рівня задоволеності клієнтів. Аналіз української практики виявив специфічні бар’єри впровадження – від культурного опору до змін у традиційно ієрархічних структурах до недостатності кваліфікованих Agile modeling-фахівців. Водночас ідентифіковано унікальні можливості, створені цифровими державними ініціативами на кшталт «Дія» та «Prozorro», які демонструють успішне масштабування гнучких принципів навіть в екстремальних умовах. Розроблено практичні рекомендації щодо поетапної трансформації організаційної культури, починаючи від формування Agile modeling-мислення в керівництва до створення самоорганізованих команд і впровадження метрик безперервного покращення. Висновки. Гнучкі методології управління проєктами є критично важливим інструментом забезпечення конкурентоспроможності українських організацій у поствоєнному періоді та умовах глобальної цифровізації. Успішність їх імплементації залежить від системного підходу, що поєднує технологічні рішення з культурними трансформаціями і стратегічним лідерством. Україна має унікальну можливість стати регіональним лідером у застосуванні адаптивних управлінських практик, використовуючи досвід кризового менеджменту для створення стійких до змін організаційних моделей.