Цифрові технології EXCEL як інструмент гармонізації бухгалтерського обліку та економічного контролю з потребами бізнес середовища - Баланюк, Іван Федорович; Ліба, Наталія Степанівна; Іваночко, Богдан Романович; Шеленко, Діана Іванівна; Мельник, Ігор Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. У сучасних умовах ринкової економіки підприємства стикаються з численними викликами, що пов’язані зі швидкими змінами в зовнішньому середовищі, посиленою конкуренцією, глобалізацією економічних процесів та технологічними нововведеннями. Це зумовлює потребу у швидкому прийнятті ефективних управлінських рішень на основі якісної та гнучкої аналітики. Водночас цифровізація бізнесу сприяє широкому впровадженню інструментів обробки даних, серед яких особливе місце посідає Microsoft Excel завдяки його доступності, функціональній універсальності та інтегративному потенціалу. Проте на практиці спостерігається обмежене та неструктуроване його застосування в системах економічного контролю та управління бізнесом. Відповідно відсутність методологічно обґрунтованого підходу до використання Excel як інструменту управлінської аналітики ускладнює перетворення наявних даних на релевантну управлінську інформацію, що стримує розвиток ефективної системи економічного контролю і прийняття обґрунтованих рішень щодо управління бізнесом. Метою статті є обґрунтування доцільності та визначення можливостей використання MS Excel як інструменту гармонізації системи бухгалтерського обліку та економічного контролю з актуальними потребами сучасного бізнес-середовища, з урахуванням особливостей цифрової трансформації, складності фінансових операцій та вимог до гнучкості, оперативності та інтеграції облікових процесів. Методи. У процесі дослідження було використано низку загальнонаукових методів, які забезпечили логічну послідовність, наукову обґрунтованість та комплексність аналізу проблеми. Метод аналізу застосовано для структурного розчленування функціональних можливостей Excel у сфері бухгалтерського, фінансового та управлінського обліку з метою детального вивчення їх змісту, функцій та практичного застосування. Метод синтезу дозволив поєднати отримані результати у єдину концептуальну модель використання Excel як універсального інструменту для обліку, аналізу та контролю в умовах цифрової трансформації. Крім того, використано метод порівняння для оцінки переваг і обмежень Excel порівняно зі спеціалізованими автоматизованими системами обліку та ERP-рішеннями. Емпіричний підхід застосовано для узагальнення практичних можливостей і сучасних тенденцій розвитку Excel із врахуванням впровадження штучного інтелекту і програмування на Python. Результати. Відповідно до проведеного дослідження, виділено можливості використання Microsoft Excel як універсального інструменту для обліково-аналітичного забезпечення бізнесу, що поєднує функції бухгалтерського, фінансового та управлінського обліку. Встановлено, що Excel може бути ефективним засобом гармонізації різнорідної інформації, адаптованим до потреб динамічного бізнес-середовища та умов цифрової трансформації. Виділено ключові аналітичні можливості Excel, серед яких автоматизація розрахунків, гнучке налаштування звітності, побудова графічних візуалізацій, а також інтеграція штучного інтелекту та програмування на Python для поглибленого аналізу та прогнозування. У ході дослідження обґрунтовано роль Excel як інструменту, що сприяє підвищенню ефективності економічного контролю і прийняття управлінських рішень, особливо в малих і середніх підприємствах, де інвестиції в складні автоматизовані системи є недоцільними. Висновки. Встановлено, що Microsoft Excel є універсальним і надзвичайно потужним інструментом для гармонізації бізнес-аналітики, бухгалтерського та управлінського обліку з потребами бізнес середовища та потребою в економічному контролі завдяки своїй гнучкості, простоті освоєння та широкому функціоналу. Він забезпечує можливості не лише для фіксації та систематизації фінансово-економічних показників, а й для їх глибокого аналізу, прогнозування та наочної візуалізації, що є важливим для своєчасного і обґрунтованого прийняття управлінських рішень. Отримані висновки мають теоретичне значення для розвитку обліково-аналітичних підходів у цифрову епоху та практичне – для підвищення ефективності управління і контролю в бізнесі.