Визначення напрямів та джерел міжнародного фінансування розбудови України в післявоєнний період - Матвієвський, Назар Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз поняття міжнародного фінансування як процесу залучення фінансових ресурсів із зовнішніх іноземних джерел для підтримки економічної діяльності, реалізації проєктів та інвестування. Розглянуто основні механізми міжнародного фінансування, серед яких кредитування іноземними фінансовими установами, розміщення боргових інструментів на міжнародних ринках, а також прямі і портфельні інвестиції. На основі аналізу світового досвіду повоєнної відбудови, зокрема прикладів Німеччини, Великої Британії, Іраку та Лівану, визначено ключові фактори ефективної фінансової політики у післявоєнний період. В роботі підкреслено важливість стратегічного планування, прозорості бюджетних процесів, розвитку соціальної інфраструктури та залучення міжнародної допомоги як основних елементів успішної реконструкції.Особлива увага приділена класифікації міжнародних джерел фінансування, включаючи іноземних інвесторів, міжнародні фінансові організації, кредити, емісію цінних паперів та безповоротну допомогу. На тлі руйнівних наслідків війни в Україні наведено оцінку масштабів збитків інфраструктури, промисловості, енергетики та аграрного сектору, а також екологічних втрат. Визначено загальну потребу у фінансових ресурсах для повоєнного відновлення, що становить понад 500 млрд доларів США, і розглянуто роль міжнародної спільноти у консолідації зусиль щодо фінансової підтримки України. Практичне значення роботи полягає у формуванні науково обґрунтованих рекомендацій для державної політики, спрямованої на ефективне залучення та використання міжнародних фінансових ресурсів у процесі реконструкції та сталого розвитку країни. Робота має важливе значення для науковців, фахівців з фінансів, економістів і державних управлінців, які займаються питаннями міжнародного фінансування та відновлення економіки в постконфліктних умовах.