Оцінювання ефективності digital-інструментів у просуванні послуг онлайн-страхування в Україні - Березюк, Віталій Олегович; Волченко, Дмитро Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Метою дослідження є оцінювання ефективності застосування digital-інструментів у просуванні послуг онлайн-страхування в Україні з урахуванням сучасних викликів цифровізації економіки та змін у поведінці споживачів страхових продуктів. Особлива увага приділяється практичному кейсу використання digital-стратегії в межах діяльності сервісу hotline.finance.Методи. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методів: аналіз наукової літератури та сучасних публікацій за темою digital-маркетингу, порівняльний аналіз ефективності інструментів (SEO, контекстна реклама, email-маркетинг, SMM, партнерські програми), а також емпіричний аналіз результативності маркетингових активностей на прикладі реального онлайн-сервісу. У роботі розглянуто сучасні програмні інструменти аналітики ефективності digital-маркетингу (Google Analytics, Facebook Ads Manager, Google Search Console та інші) та їхню роль у прийнятті маркетингових рішень.Результати. Дослідження показало, що в умовах підвищеної конкуренції на українському ринку онлайн-страхування ефективне використання digital-інструментів дозволяє досягати суттєвих результатів за рахунок таргетованої комунікації, персоналізації пропозицій і оптимізації витрат на залучення клієнтів. Аналіз кейсу hotline.finance виявив, що поєднання SEO-просування, email-кампаній та автоматизації воронки продажів призводить до підвищення коефіцієнта конверсії та зниження вартості продажу. У дослідженні виявлено обмеження використання окремих digital-каналів та запропоновано підходи до їх комбінування залежно від цілей кампанії.Висновки. Результати дослідження свідчать про доцільність системного застосування digital-інструментів в онлайн-страхуванні як інструменту підвищення ринкової ефективності страхових компаній. Подальший розвиток digital-маркетингу у цій сфері потребує глибшого обґрунтування інтеграційних стратегій, персоналізованих каналів взаємодії з клієнтами та постійного моніторингу ключових показників ефективності. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення digital-стратегій у сфері онлайн-страхування в Україні.