Роль управлінських рішень у системі менеджменту підприємства - Демко, Ірина Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах динамічного розвитку економіки, глобалізації бізнес-процесів та підвищення конкурентного середовища управлінські рішення відіграють ключову роль у забезпеченні стабільності та ефективності функціонування підприємств. Саме якість і своєчасність прийнятих рішень визначають конкурентоспроможність підприємства, його здатність адаптуватися до змін ринку та досягати стратегічних цілей.Метою статті є розкриття ролі управлінських рішень у системі менеджменту підприємства, визначення чинників, що впливають на їх якість, аналіз методів і підходів до прийняття рішень та окреслення шляхів підвищення їх ефективності в умовах цифрової трансформації бізнесу.У статті доведено, що управлінські рішення є ключовим елементом управлінського циклу, який охоплює планування, організацію, мотивацію та контроль. На кожному з цих етапів рішення забезпечують цілісність і логічну завершеність процесу управління. Відсутність якісного рішення у будь-якому з етапів знижує ефективність функціонування всієї системи менеджменту.Розглянуто класифікацію управлінських рішень, обґрунтовано, що ефективність рішень визначається як внутрішніми факторами (структура організації, компетентність менеджерів, корпоративна культура, фінансовий стан), так і зовнішніми (ринкова кон’юнктура, конкуренція, державне регулювання, політична стабільність, технологічний прогрес).Особливу увагу приділено методам і інструментам прийняття управлінських рішень. Комплексне застосування цих методів дозволяє суттєво підвищити обґрунтованість управлінських рішень, зменшити суб’єктивізм та ризик помилок.У статті докладно розглянуто напрями вдосконалення процесу прийняття рішень. Комплексне застосування сучасних методів аналізу, використання цифрових інструментів і розвиток компетентності управлінців дозволяють суттєво підвищити результативність управлінських рішень.Результати дослідження можуть бути використані керівниками підприємств, консультантами та аналітиками для підвищення ефективності управління, удосконалення процесів планування, організації, мотивації та контролю. Запропоновані напрями удосконалення можуть стати основою для формування стратегій розвитку підприємств у сучасному конкурентному середовищі.