Формування інвестиційної стратегії в умовах кризових ситуацій для забезпечення інноваційно-безпекового потенціалу підприємства - Воронка, Ольга Зіновіївна; Шевченко, Наталія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкрито теоретико-методологічні засади формування інвестиційної стратегії підприємства в умовах кризових викликів сучасної економіки. Обґрунтовано, що ефективна інвестиційна стратегія є не лише інструментом забезпечення фінансової стабільності, але й виступає ключовим чинником активізації інноваційно-безпекового потенціалу та формування довгострокових конкурентних переваг. Показано, що процес стратегічного інвестування потребує тісного взаємозв’язку з загальною корпоративною стратегією підприємства, системою ризик-менеджменту та механізмами адаптації до динамічних змін зовнішнього середовища.Особливу увагу приділено аналізу внутрішніх і зовнішніх факторів, що визначають вибір стратегічних рішень у сфері інвестування. До внутрішніх чинників віднесено фінансовий стан, кадровий та управлінський потенціал, рівень інноваційності й технологічної готовності. Зовнішніми детермінантами виступають ринкова кон’юнктура, регуляторно-правове поле, макроекономічна ситуація та геополітичні ризики, які значною мірою зумовлюють масштаби й напрями інвестиційної активності підприємств.Доведено, що формування інвестиційної стратегії в кризових умовах має ґрунтуватися на принципах гнучкості, стійкості, орієнтації на інноваційний розвиток і врахуванні сценарних прогнозів. Такий підхід дозволяє не лише мінімізувати ризики та адаптуватися до викликів, а й забезпечити безпековий розвиток підприємства, посилення адаптивного потенціалу підприємства та його здатності до ефективного відновлення після кризових потрясінь.Результати дослідження можуть бути використані науковцями для подальшого розвитку теорії стратегічного інвестування, а також управлінцями та практиками для обґрунтування управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності інвестиційної діяльності та побудову системи стійкого розвитку підприємств в умовах невизначеності.