Дослідження складових системи формування персоналу - Глухий, Артем Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою роботи є теоретичне обґрунтування складових системи формування персоналу організації та розробка методичного підходу до оцінювання потенціалу її удосконалення. Для досягнення мети та вирішення поставлених у роботі завдань були використані загальні та спеціальні методи наукового пізнання, зокрема, системний підхід і системний аналіз – при удосконаленні теоретичних уявлень про систему формування персоналу та при розробці критеріальної методики оцінювання потенціалу удосконалення системи формування персоналу. У роботі проаналізовано складові системи формування персоналу, яка виконує трансакційну, трансформаційну, стратегічну функцію (процеси, інструменти, заходи). Крім процесів, які традиційно виокремлюють (планування потреб у персоналі, моделювання посад, пошук персоналу, відбір персоналу, адаптація персоналу, оцінювання персоналу), додано процеси розвитку та збереження талантів, а також оптимізації структури персоналу, важливість яких обумовлена сучасними тенденціями. Виділено сучасні інструменти, зокрема, HR-аналітика, SWOT-аналіз персоналу, організаційне моделювання, кар’єрні портали, HRМ-системи, брендинг роботодавця, інтерв’ю, аналіз резюме, психометричні та ситуаційні тести, Assessment-центри, програми онбордингу, наставництво, KPI, оцінка 360 градусів, плани розвитку кар’єри. Окреслені внутрішні та зовнішні фактори. Виділено напрями удосконалення системи формування персоналом. Запропонований алгоритм оцінювання системи формування персоналу, який складається з наступних етапів: інтерв’ю з керівництвом організації, визначення мети; збір первинних матеріалів; заповнення форми оцінювання потенціалу удосконалення системи формування персоналу; проведення оцінювання потенціалу удосконалення системи формування персоналу за визначеними критеріями; кількісна оцінка стану системи формування персоналу; виявлення напрямків покращення системи формування персоналу; розробка рекомендацій щодо удосконалення системи формування персоналу; впровадження рекомендацій; моніторинг результатів; розробка коригувальних дій. Розроблена критеріальна методика оцінювання потенціалу удосконалення системи формування персоналу, яка включає опитування за 100 якісними та кількісними параметрами, які згруповані в 10 критеріїв. За результатами узагальнення результатів виставляються оцінки по кожному з десяти критеріїв (від 0 до 30 балів) та сумарна оцінка (від 0 до 300 балів), за якими робиться висновок про загальний рівень сформованості системи формування персоналу, а також про потенціал удосконалення по кожному критерію. Варіювання балів в межах від 0 до 10 – червона зона, яка свідчить про наявність критично проблемних зон та потенціалу для розвитку системи формування персоналу; від 11 до 20 – жовта зона, свідчить про наявність часткових проблемних зон та потенціалу для розвитку системи формування персоналу; від 21 до 30 – зелена зона, високий рівень сформованості системи формування персоналу, наявність кращих та зразкових практик.