Управління конкурентними перевагами підприємства в умовах цифрової трансформації на основі інформаційних технологій і системної інтеграції - Коваленко, Наталія Василівна; Юрченко, Олександр Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючою потребою підприємств адаптувати управління конкурентними перевагами до умов цифрової трансформації, глобальної невизначеності та інтенсивного технологічного розвитку. Мета дослідження – теоретичне й практичне обґрунтування підходів до формування та управління конкурентними перевагами на основі інтеграції цифрових технологій, інформаційних систем та стратегічного планування. Методичний інструментарій охоплює системний аналіз цифрових моделей, порівняльний аналіз, структурно-функціональне моделювання, методи аналізу даних. Результати дослідження засвідчили, що цифрова трансформація не обмежується модернізацією окремих процесів, а потребує інтеграції інформаційних технологій у загальну бізнес-стратегію підприємства. Особливу увагу приділено ролі Big Data як джерела стратегічної інформації, здатної підсилити прийняття рішень і забезпечити гнучкість у реагуванні на зовнішні виклики. Доведено, що системна інтеграція ІТ-інфраструктури дозволяє створити єдиний функціональний простір, що забезпечує оперативність, прозорість і гнучкість управління. Запропоновано вдосконалену модель системної інтеграції в цифровому середовищі підприємства із включенням елемента «стратегія» як ключової складової управління трансформаційними процесами. Висновки дослідження свідчать про те, що ефективне управління конкурентними перевагами в умовах цифрової економіки можливе лише за умови цілісного підходу, який об’єднує ІТ-рішення, системну інтеграцію, аналітику даних та стратегічну орієнтацію. Розширення моделі D-BEST стратегічним елементом дозволяє сформувати логічний зв’язок між цифровими ініціативами та бізнес-цілями, забезпечити адаптивність до зовнішніх змін та підтримувати конкурентоспроможність підприємства на динамічних ринках. Практична значущість результатів полягає у формуванні структурованої рамки цифрової трансформації, придатної для впровадження у малий, середній та великий бізнес.