Вертикальна агропромислова інтеграція як механізм ефективного розвитку аграрних підприємств - Гримак, Олег Ярославович; Остафійчук, Артем Григорович; Табацкова, Ганна Вячеславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Постійні зміни в аграрній економіці вимагають подальшого розвитку інтеграційних форм аграрних підприємств та суміжних галузях агропромислового комплексу. Метою статті є дослідження сутності вертикальної агропромислової інтеграції аграрних підприємств для їх ефективного розвитку в умовах науково-технічного співробітництва. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що агропромислова інтеграція розглядається як створення нової, більш загальної надсистеми, яка утворюється з урахуванням об'єднання низки підсистем, як цілеспрямований процес зближення інтересів, зміцнення виробничо-господарських зв'язків та відносин учасників відтворення сільськогосподарської продукції, об'єднання в єдиний технологічний процес стадій та етапів, який здійснюється за допомогою певних організаційних, економічних та правових механізмів, що в результаті призводить до повного або часткове організаційне злиття. Опрацьовано наукові підходи до вивчення теоретичних та концептуальних аспектів розвитку інтеграційних процесів в агропромисловому комплексі для ефективного розвитку аграрних підприємств та їх науково-технічного співробітництва. Розроблено та обґрунтовано схему класифікації інтеграції в аграрній сфері та визначено типи сучасних інтегрованих структур, характерних для вітчизняного агропромислового комплексу. Запропоновано механізм вибору найефективнішої форми агропромислової інтеграції, що здійснюється на основі відповідного критерію, який визначається на основі аналізу основних організаційних, економічних та правових форм інтеграції, з одного боку, та цілей і завдань створеної інтегрованої структури, з іншого боку. Висновки. На основі проведеного дослідження можемо констатувати, що в процесі вертикальної агропромислової інтеграції заходи щодо оздоровлення фінансового становища аграрних підприємств повинні поєднуватися з інституційними та структурними трансформаціями, заснованими на можливості концентрації власності шляхом купівлі, обміну, оренди нерухомості, землі, привласнення та злиття, а також іншими методами створення ефективно та стійко діючих структур.