Стратегічне управління відновленням кадрового потенціалу: виклики трудової міграції - Мельник, Юрій; Шалагінова, Дарія (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження присвячено стратегічному управлінню відновленням кадрового потенціалу України в умовах масової трудової міграції, викликаної повномасштабною війною. Для реалізації поставлених завдань у дослідженні було використано комплекс взаємодоповнюючих методів: системного аналізу для цілісного вивчення кадрового потенціалу як складної соціально-економічної системи, порівняльного аналізу для вивчення та узагальнення міжнародного досвіду країн щодо повоєнного відновлення трудових ресурсів та реінтеграції мігрантів, ретроспективного аналізу, для дослідження динаміки кадрового потенціалу України до та після початку повномасштабної війни, експертного оцінювання для верифікації авторських моделей та класифікацій, отримання кваліфікованих оцінок щодо ефективності запропонованих механізмів управління та визначення пріоритетних напрямів політики, узагальнення та класифікації для систематизації виявлених інструментів управління, факторів впливу та стратегічних напрямів, що забезпечило структурований виклад результатів дослідження та розробку практичних рекомендацій. Запропоновано авторську модель, що поєднує внутрішні (мотивація, навчання, управлінські інструменти) та зовнішні (соціально-економічні умови, міжнародна кооперація) фактори. На основі аналізу міжнародного досвіду країн, що пережили схожі кризи, виділено ключові інструменти: програми повернення мігрантів, створення кадрових хабів, залучення діаспори, податкові стимули. Результати підтверджують необхідність інтеграції адаптивних стратегій для забезпечення стійкого відновлення людського капіталу. Запропонована система інструментів стратегічного управління спрямована не лише на повернення трудових мігрантів, але й на створення умов для їхньої тривалої реінтеграції, утримання кваліфікованих кадрів та формування стійкої моделі розвитку людського капіталу в довгостроковій перспективі.