Організаційне забезпечення створення екоіндустріальних парків за участю підприємств деревообробної промисловості - Федірко, Ганна Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено аналіз наукових пропозицій щодо створення інтегрованих структур за участю підприємств деревообробної промисловості. Метою статті є формування структури екоіндустріального парку за участю підприємств з оброблення деревини та виробництва виробів з дерева, узагальнення етапів його створення. Досліджено стан процесів формування індустріальних парків в Україні в цілому, та в деревообробній промисловості зокрема. Розглянуто існуючу систему державної підтримки організації індустріальних парків, задекларовану в програмі «Зроблено в Україні». Узагальнено виробництва, в процесі яких утворюються відходи, які є вторинним ресурсом для їх рециклінгу. Запропонована структура екоіндустріального парку, яка реалізує економічні інтереси всіх його учасників та дозволяє здійснювати рециклінг відходів виробництва. Передбачається, що в структурі екоіндустріального парку кінцеву потребу у виробах з дерева будуть формувати меблеві підприємства та підприємства з виробництва дерев'яних будівель. Запропонована система державних замовлень та законодавчих вимог щодо використання національної продукції з дерева. Сформована сукупність етапів організації екоіндустріального парку, як послідовності реалізації наступних дій: державний аудит ресурсного потенціалу; формування прозорої програми державних замовлень на вироби екоіндустріальних парків; визначення територіальних місць розташування екоіндустріального парку; пошук керуючої компанії; розробка структури екоіндустріального парку; формування бізнес-плану, пошук джерел фінансування; добровільне маркування виробів «Українські екологічно чисті вироби стійкої економіки»; створення науково-технологічного центру з розвитку інновацій у деревообробленні, меблевій промисловості та переробленні відходів.