Інвестування в проєкти девелопменту нерухомості - Мякишевська, Олена Миколаївна; Нагорна, Ольга Валеріївна; Тимошенко, Ірина Павлівна; Поліщук, Євгенія Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах розвитку економіки інвестування в девелоперські проєкти відіграє ключову роль у зміцненні фінансової стійкості та формуванні довгострокової конкурентоспроможності ринку нерухомості. Зростання попиту на якісні об’єкти житлової та комерційної інфраструктури, інтенсивні урбанізаційні процеси та необхідність післявоєнного відновлення країни створюють сприятливі передумови для активного залучення інвестицій у будівельний сектор. Водночас висока капіталомісткість, тривалість інвестиційного циклу та підвищені ризики, пов’язані з економічною та регуляторною нестабільністю, зумовлюють необхідність пошуку ефективних механізмів фінансування та диверсифікації джерел капіталу. Мета дослідження – проаналізувати джерела, методи та інструменти інвестування у девелоперські проєкти з урахуванням сучасних тенденцій фінансового ринку задля підвищення їх ефективності та стійкості. Методи. У роботі застосовано методи економічного аналізу для оцінки ефективності використання власних, позикових та залучених коштів; порівняльний підхід – для аналізу традиційних і інноваційних фінансових інструментів; метод структурно-логічного узагальнення – для формулювання висновків і розробки практичних рекомендацій. Інформаційну базу становлять наукові праці вітчизняних та зарубіжних дослідників, а також практичний досвід реалізації девелоперських проєктів. Результати дослідження свідчать, що найбільш передбачуваними й регламентованими джерелами фінансування для девелоперських компаній залишаються власний капітал, банківські кредити та попередні продажі об’єктів. Водночас інноваційні механізми (краудфандинг, краудінвестинг, токенізація активів, мезонінне фінансування та державно-приватне партнерство) відкривають додаткові можливості для залучення ресурсів. Проте їхня практична ефективність обмежується недосконалістю законодавчої бази та недостатнім рівнем інституційної підтримки. Висновки. Оптимізація структури джерел фінансування девелоперських проєктів є визначальним чинником їх успішної реалізації. Поєднання власних ресурсів із позиковими та залученими коштами забезпечує стабільність грошових потоків, підвищує інвестиційну привабливість і знижує ризики. Запропоновані підходи до формування гнучких фінансових стратегій, що базуються на поєднанні традиційних і інноваційних інструментів, можуть стати підґрунтям для підвищення ефективності девелоперських компаній, зміцнення їх конкурентних позицій на ринку та формування дієвої державної політики підтримки інвестицій у сфері нерухомості.