Маркетингове забезпечення персоналу суб’єктів гостинності в умовах війни - Бовш, Людмила Андріївна; Джгуташвілі, Наталія Миколаївна; Полтавська, Оксана Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні трансформації в системі управління персоналом обумовлюються динамікою цифровізації, глобальними викликами та зростанням потреби в гнучких формах організації праці. Для українського бізнесу додатковими викликами є локальні загрози, пов’язані з війною. Проте він прагне не лише виживати, але й розвиватися, інтегруючи світові управлінські тенденції та тренди. Найбільш чутливою до пандемічної та воєнної кризи є сфера гостинності, до надаються готельні, ресторанні та дозвіллєві послуги. Якість сервісу є ключовим фактором успіху таких підприємств, що безпосередньо залежить від персоналу. Тому подолання проблем дефіциту кадрів, фізичного й морального виснаження працівників потребує пошуку інноваційних управлінських підходів. Відтак, дослідження сучасних стратегій управління персоналом набуває особливої ваги. Мета статті полягає у виявленні ефективних форматів інтеграції практик маркетингового забезпечення персоналу для мінімізації ризиків кадрового голоду та забезпечення стабільного розвитку суб’єктів гостинності. Методологія дослідження базується на системному аналізі, порівняльному методі та методі кейс-стаді, що дозволяє узагальнити як міжнародний, так і український досвід застосування кадрових стратегій у сфері гостинності. Результати дослідження виявили, що маркетингове забезпечення процесу управління персоналом підприємства – це планомірні дії, що ґрунтуються на маркетингових підходах управління персоналом та аудиту середовища, що здійснюються з метою імплементації компетентнісних вимог до персоналу, інструментів мотиваційного впливу на нього для забезпечення його розвитку й клієнтоорієнтованості відповідно до стратегічних цілей підприємства. У статті розглянуто ключові чинники трансформації управління персоналом, серед яких цифровізація, адаптивні форми зайнятості та інноваційні моделі підтримки працівників у кризових ситуаціях. Акцент зроблено на комплексне дослідження моделей онбордингу, аутстафінгу та аутсорсингу. Визначено, що застосування аутсорсингу у сфері гостинності сприяє зниженню витрат на персонал, підвищенню операційної гнучкості, забезпеченню доступу до висококваліфікованих фахівців та концентрації управлінських ресурсів на стратегічних завданнях. Запропоновано класифікацію функцій, що можуть бути ефективно передані на аутсорсинг (технічне обслуговування, ІТ-підтримка, маркетингові послуги, окремі адміністративні та сервісні процеси). Доведено, що використання аутсорсингових практик дозволяє знизити ризики кадрових розривів та підвищити стійкість бізнес-моделі підприємств гостинності. Встановлено, що поєднання гнучкого онбордингу з аутстафінговими і аутсорсинговими підходами у межах моделі ROBI-8 створює умови для підвищення організаційної стійкості, скорочення адаптаційного періоду нових співробітників і зниження операційних витрат. Відтак, обґрунтовано доцільність впровадження адаптивного підходу до управління персоналом як інструменту забезпечення стійкості бізнесу та збереження кадрового потенціалу. Висновки. Маркетингова управлінська концепція розглядається як фундаментальний чинник успішного розвитку бізнесу в умовах цифрових трансформацій та мультикризових викликів в Україні. У сучасній практиці маркетингові принципи та підходи інтегруються у всі ключові бізнес-процеси, зокрема в маркетингове забезпечення управління персоналом. Концептуальне сприйняття працівників як внутрішніх клієнтів забезпечує формування довгострокових конкурентних переваг через розвиток клієнтоорієнтованого та компетентного персоналу. Комплексний маркетинговий підхід до управління персоналом дозволяє досягти збалансованості між внутрішніми та зовнішніми ресурсами та підвищує ефективність управлінських рішень у середньо- та довгостроковій перспективі.