Методи та моделі управління персоналом закладів охорони здоров’я - Денисенко, Микола Павлович; Бреус, Світлана Василівна; Левченко, Олександр Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті висвітлюються теоретичні основи, практичні методи та моделі управління персоналом у сфері охорони здоров’я. Мета статті полягає у дослідженні ефективності функціонування медичної сфери та закладів охорони здоров’я й окреслення основних характеристик моделей управління персоналом в сучасних умовах з урахуванням тенденцій та системних протиріч. Методи. Дослідження ґрунтується на аналізуванні наукових публікацій та актуальних даних, що стосуються управління персоналом у сфері охорони здоров’я. У роботі використано методи аналізу та синтезу для узагальнення наявних підходів (компетентісного, інтегрованого та трансформаційного) до HRM. Результати. Зроблено висновки, що сучасні підходи до управління персоналом в медицині виходять за рамки традиційного кадрового адміністрування, трансформуючись у стратегічну функцію. Проте, незважаючи на теоретичну обґрунтованість, на практиці існує значний розрив між прогресивними моделями (орієнтованими на добробут та залученість персоналу) та застарілими, адміністративними підходами, що є основною невирішеною проблемою. Встановлено, що відсутність фокусу на «людяності» та ігнорування психологічного благополуччя персоналу призводять до високої плинності кадрів та зниження якості медичних послуг. Висновки. Дослідження підтверджує, що управління персоналом є не просто допоміжною, а ключовою стратегічною функцією, яка безпосередньо впливає на якість медичних послуг та організаційну ефективність. Для подолання системних кризових явищ необхідно впроваджувати комплексну інтегровану модель управління персоналом, яка включатиме надійний збір даних, стратегічне планування, прозорі системи оцінки (КРІ) та фокус на добробуті працівників. Успішна реалізація цих заходів є перспективою подальших розвідок та дозволить забезпечити сталий розвиток медичної сфери.