Сучасні аспекти управління фінансовою стійкістю підприємств - Минів, Роман Михайлович; Табацкова, Ганна Вячеславівна; Молінський, Володимир Осипович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Питання створення та забезпечення ефективного функціонування системи управління фінансовою стійкістю підприємств є однією з найменш вивчених тем з точки зору корпоративних фінансів, методології та практики ефективного фінансового менеджменту. Метою статті є дослідження сутності управління фінансовою стійкістю підприємств у конкурентному й нестабільному середовищі для підвищення їх ефективності. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання, монографічний (для характеристики досліджуваної теми); індукції і дедукції (під час формування загальних висновків щодо проведеного дослідження); аналізу і синтезу (для характеристики системи управління фінансовою стійкістю підприємств); графічної візуалізації (для наочного зображення отриманих результатів дослідження) тощо. Результати дослідження виявили, що фінансова стійкість є ключовим компонентом фінансового стану організації, що відображає стан фінансових ресурсів, їх використання та розподіл насамперед за рахунок власних коштів, що забезпечує платоспроможність та інвестиційну привабливість у межах прийнятного рівня ризику. Опрацьовано наукові підходи до вивчення теоретичних та концептуальних аспектів розвитку управління фінансовою стійкістю підприємств. Розроблено методологію оцінки фінансової стійкості підприємств яка забезпечує глибше розуміння його фінансового стану та створює основу для розробки стратегій сталого розвитку та максимізації прибутку шляхом впровадження різних стратегій. Систематизовано методи, класифікацію коефіцієнтів та функціональні цілі забезпечення фінансової стійкості. Сформовано нові підходи до систематичної фінансової діяльності, спрямованої на забезпечення здатності підприємства своєчасно розраховуватися за своїми зобов'язаннями, зростання дисконтованого доходу та фінансової рівноваги. Висновки. На основі проведеного дослідження можемо констатувати, що в умовах сучасного економічного розвитку управління фінансовою стабільністю підприємств є ключовим завданням. Його вирішення вимагає комплексного підходу та використання різних інструментів фінансового менеджменту. Відсутність фінансової стабільності може призвести до серйозних наслідків, таких як неплатоспроможність та брак ресурсів для забезпечення безперебійного виробництва та розвитку підприємств.