Побудова фінансової моделі стійкості підприємства в умовах нестабільного валютного ринку - Каплін, Сергій Миколайович; Шевченко, Ярослав Сергійович; Коваль, Лариса Антонівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Фінансова стійкість підприємства визначається здатністю підтримувати ефективне функціонування та адаптуватися до змін макроекономічних умов, зокрема коливань валютного ринку, які створюють ризики для фінансових потоків і впливають на бюджетне планування, структуру капіталу та ефективність інвестиційних рішень. Метою дослідження є розроблення комплексної фінансової моделі стійкості підприємства, що дозволяє мінімізувати негативний вплив валютної нестабільності, підвищити адаптивність фінансової системи та забезпечити оптимізацію фінансових результатів у коротко- та довгостроковій перспективі. Для досягнення мети застосовано методи фінансового аналізу, прогнозування валютних ризиків із використанням статистичних моделей, сценарного моделювання альтернативних варіантів розвитку та інтеграції фінансових показників стійкості в єдину систему управління. Результати дослідження показують, що багаторівнева модель, яка комплексно враховує ліквідність, платоспроможність, фінансову гнучкість, структуру капіталу та ризиковий профіль підприємства, дозволяє своєчасно ідентифікувати критичні точки фінансового навантаження, прогнозувати можливі втрати за коливань обмінного курсу, оцінювати вплив валютних ризиків на операційну та інвестиційну діяльність, а також формувати ефективні стратегії реагування, включаючи оптимізацію фінансових ресурсів, диверсифікацію валютних потоків і планування антикризових заходів. Висновки. Підтверджено доцільність комплексного підходу до побудови фінансових моделей стійкості та їх інтеграції в систему стратегічного планування. Практична значимість моделі полягає в можливості прогнозування фінансових результатів, оцінювання ризиків, обґрунтованого прийняття управлінських рішень і розроблення стратегій, що забезпечують стійкий розвиток підприємства та збереження фінансових ресурсів. Модель дозволяє своєчасно виявляти потенційні загрози та оперативно коригувати фінансову політику підприємства, підвищуючи ефективність управління в нестабільних макроекономічних умовах.