Місцеві бюджети та залучення прямих іноземних інвестицій: досвід ЄС - Кізима, Тетяна Олексіївна; Маслій, Вадим Володимирович; Гордов, Олег Богданович; Лясковський, Тарас Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу ролі прямих іноземних інвестицій у формуванні доходів місцевих бюджетів країн ЄС та визначенню ефективних інструментів їх залучення на рівні муніципалітетів. Використано порівняльний аналіз досвіду Німеччини, Польщі, Чехії та Франції, нормативно-правових актів ЄС і національних урядів, а також статистичні дані щодо інвестиційних проектів у ключових регіонах і містах. Дослідження показало, що ПІІ не є прямим джерелом для бюджетів, проте формують податкову базу через податок на прибуток, плату за землю, податок на майно та доходи від зайнятості. У країнах ЄС муніципалітети активно використовують податкові пільги, спеціальні економічні зони, індустріальні парки, інноваційні та цифрові інструменти для залучення іноземного капіталу. Найбільше іноземних інвестицій сконцентровано у великих міських агломераціях (Берлін, Париж, Прага, Варшава), однак зростає тенденція до їх поширення у менші міста та регіони. Досвід європейських країн засвідчує багатовекторність підходів – від інноваційних кластерів у Німеччині до «зелених стратегій» Франції та зонального розвитку Польщі. Спільним є активна роль місцевих органів влади у створенні умов для інвестицій, що зміцнює фінансову автономію регіонів. Для України релевантним є практики муніципальних податкових стимулів, створення промислово-технологічних парків та інституційної підтримки інвесторів. Подальші дослідження мають бути спрямовані на оцінку довгострокового впливу ПІІ на доходи місцевих бюджетів та просторову диференціацію їхнього ефекту.