Зміни моделювання бізнес-процесів готельного господарства в умовах економічних змін в Україні - Бориславський, Ігор Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Готельне господарство України є структурно важливою складовою національного господарства України, оскільки поєднує функції сфери послуг, інвестиційно привабливого бізнесу та чинника регіонального розвитку. В умовах воєнних викликів та інфляційних процесів ця сфера зазнала суттєвої трансформації, що позначається як на функціонуванні економічної системи країни загалом, так і на розвитку готельного бізнесу.У статті розглянуто сучасні тенденції моделювання бізнес-процесів готельних підприємств у контексті народного господарства України. Окреслено методологічні підходи до оптимізації бізнес-процесів (BPMN, IDEF0, Lean, Digital Twin) та виявлено вплив макроекономічних факторів на їх ефективність. На прикладі мережевих, преміальних та бутик-готелів проаналізовано практики адаптації до економічних змін: цифровізація, динамічне ціноутворення, впровадження енергоощадних технологій, розвиток клієнтоцентричних сервісів. Запропоновано стратегічні орієнтири та тактичні заходи, спрямовані на підвищення ролі готельного господарства у забезпеченні стійкості та конкурентоспроможності народного господарства України. Метою дослідження є розроблення та обґрунтування авторської моделі оцінювання стимулюючого впливу стратегічного управління на розвиток підприємств готельного господарства в умовах соціально-економічної нестабільності. Методи дослідження. У статті використано комплексний методологічний підхід, який охоплював аналіз літературних джерел та статистичного матеріалу а також узагальнення отриманих результатів. Результати дослідження виявили необхідність інтеграції процесно-орієнтованого управління, цифрових технологій (PMS, CRM, RMS, BI-аналітика) та сценарного планування в єдину адаптивну модель управління бізнес-процесами у готельному бізнесі. Висновки дослідження доводять необхідність глибокої перебудови організаційних, технологічних та управлінських підходів у системі моделювання бізнес-процесів у готельному господарстві України