Аналітико-діагностичний підхід до оцінювання конкурентоспроможності авіаперевізників на світовому ринку - Аль-Майяхі, Алі (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Статтю присвячено удосконаленню методичного підходу до діагностики конкурентоспроможності авіаперевізника на світовому ринку. Запропонований методичний підхід є сучасним, об’єктивним і універсальним інструментом для оцінки конкурентоспроможності авіакомпаній, що враховує багатовимірність конкурентоспроможності, дозволяє швидко адаптуватися до змін у середовищі на основі виявлення зон для покращення діяльності (витрати, екологія, інновації), перевершує традиційні методики за параметрами гнучкості, прозорості та можливостей інтеграції. Метою статті є удосконалення методичного підходу до діагностики конкурентоспроможності авіаперевізника на світовому ринку.Методами дослідження виступають загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема синтезу і аналізу, індукції та дедукції, групування і узагальнення. Результати. Автором запропоновано методичний підхід, що відповідає світовим тенденціям сталого, інноваційного та клієнтоорієнтованого розвитку, дозволяє створити об'єктивну рейтингову систему авіаперевізників та є актуальною для стратегічного управління, маркетингу та державної політики у авіатранспортному секторі. На відміну від традиційних підходів, пропонований також надає можливість чіткого виявлення «вузьких місць» через формування конкурентного профілю на основі DEA-аналізу ефективності за деталізованими блоками конкурентоспроможності. Встановлено, що відмінністю і науковою новизною підходу є поєднання методу DEA, яка характеризує відносну ефективність, але не обґрунтовує математично ваги, та ентропії, що додає об’єктивність у виборі ваг до індикаторів конкурентоспроможності. Висновки. Визначення інтегрального індексу конкурентоспроможності (ІКК) дозволяє отримати узагальнену позицію авіаперевізника серед конкурентів на світовому ринку на основі ефективності та багатовимірних показників. Сформовані блоки індикаторів нададуть змогу авіаперевізнику позиціонувати себе серед конкурентів і визначити свої сильні та слабкі сторони.