Сутність та класифікація фінансових інструментів - Садчикова, Ірина Володимирівна; Садчиков, Віктор Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті приведено ключові етапи еволюції фінансових інструментів, а саме: Стародавній світ та Середньовіччя: зародження боргу та кредиту; Епоха Відродження та Великих географічних відкриттів: поява перших видів цінних паперів; Новий час: формування фондових ринків та перші деривативи; Промислова революція та 20 століття: поява масових ринків цінних паперів та їх регулювання; епоха глобалізації та цифрових технологій. Згруповано трактування терміну «фінансові інструменти» вітчизняними та зарубіжними науковцями. Виділені певні недоліки, а також ключові аспекти дослідження різноманітних наукових підходів до визначення поняття «фінансові інструменти», такі як: юридичний підхід: зосереджений на документах і договорах, що підтверджують право власності чи вимогу; економічний підхід: розглядає фінансові інструменти як засоби перерозподілу капіталу та управління ризиками; бухгалтерський підхід: фінансові інструменти класифікуються для цілей обліку та звітності; функціональний підхід: фокусується на функціях, які виконує інструмент (наприклад, залучення коштів, хеджування, спекуляція). Запропонована авторська класифікація фінансових інструментів: за типом інструменту: первинні (базові) фінансові інструменти, інструменти власності (акції), боргові інструменти (облігації, векселі), похідні фінансові інструменти (деривативи); за характером прав та зобов'язань: фінансові активи, грошові кошти та їх еквіваленти, контрактне право на отримання грошових коштів, контрактне право на обмін фінансовими інструментами, інструмент власного капіталу, фінансові зобов'язання, контрактне зобов'язання передати грошові кошти, контрактне зобов'язання обмінятися фінансовими інструментами, інструменти власного капіталу; за терміном обігу: короткострокові: до одного року (векселі, комерційні папери), довгострокові: понад один рік (облігації, акції); за ринком обігу: інструменти грошового ринку: короткострокові, високоліквідні інструменти, що використовуються для управління ліквідністю, інструменти ринку капіталу: довгострокові інструменти, призначені для залучення капіталу та приведено авторське визначення поняття «фінансові інструменти» – це широкий спектр юридичних документів або віртуальних зобов'язань, які засвідчують певні права та обов'язки між двома або більше сторонами та використовуються для здійснення операцій на фінансовому ринку. Акцентовано увагу на переліку основних ключових функцій, що виконують фінансові інструменти. Згруповано основні аспекти правового регулювання фінансових інструментів, що включає закони, нормативні акти та інститути, які спрямовані на забезпечення стабільності, прозорості та захисту прав інвесторів на фінансових ринках.