Форми та інструменти організації дистанційної роботи в сфері маркетингу підприємницької діяльності - Боденко, Андрій Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті обґрунтовано економічну доцільність упровадження дистанційної роботи в сфері маркетингової діяльності в контексті адаптації суб’єкта господарювання до сучасних умов військового стану в Україні, релокації підприємств та існуючого глобального процесу цифровізації.Дослідження охоплює питання визначення ключових аспектів організації дистанційної роботи в сфері маркетингової діяльності, визначення переваг та можливих ризиків, формування практичних рекомендацій щодо успішного впровадження організаційних заходів.Методологічною основою слугували загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз і синтез наукової літератури, порівняльний аналіз міжнародного досвіду та контент-аналіз.В ході аналізу визначено, що конкурентоспроможність суб’єктів господарювання значною мірою залежить від вибору ефективних методів маркетингу. Визначено, що традиційні засоби маркетингової діяльності були домінантними до ери Інтернету, еволюція цифрових технологій надала імпульс для поширення дистанційної роботи та трансформації маркетингових підходів.В сучасних умовах діяльності підприємств України варто приділити увагу організації методів дистанційної роботи, що набула поширення під час пандемії COVID-19 і стала ключовою моделлю в умовах релокації підприємств. Умови воєнної невизначеності висувають жорсткі вимоги до побудови каналів комунікації їх ресурсного забезпечення та адаптивності.Аналітичні інструменти дозволяють оптимізувати прийняття маркетингових рішень у відповідності до потреб споживачів та організувати канали комунікації. Орієнтація на цифрові технології дозволяє не лише відновити підприємницьку активність у нових умовах, а й створити додаткові конкурентні переваги.Завдання удосконалення організації маркетингової діяльності й пошуку новітніх інструментів постає як невід’ємна складова політики управління підприємствами. Застосування гнучких, технологічно обґрунтованих та орієнтованих на потреби споживачів рішень, забезпечених належною безпекою й кваліфікованим персоналом, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності підприємств України в умовах воєнної невизначеності.