Інформаційні системи і технології в управлінні обліковою політикою компанії для організації системи внутрішнього аудиту - Усатенко, Ольга; Шишкова, Наталія (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено вплив впровадження Глобальних стандартів внутрішнього аудиту на облікову політику підприємств, спонукаючи суб’єктів господарювання переглядати підходи до обліку, контролю та звітності. Зміна облікової політики розглядається як важливий крок для забезпечення прозорості, мінімізації ризиків та адаптації до нових структур і підходів до внутрішнього контролю. Метою дослідження є обґрунтування впливу впровадження Глобальних стандартів внутрішнього аудиту на управління обліковою політикою через використання сучасних інформаційних систем і технологій, визначення напрямів трансформації облікових процесів, а також розробка інструментарію для адаптації системи внутрішнього аудиту до міжнародних нормативних вимог з метою підвищення якості фінансової інформації та ефективності управлінських рішень.Методологічну основу дослідження склали такі методи: порівняльний метод – для аналізу відмінностей між чинними Міжнародними стандартами професійної практики внутрішнього аудиту та новими вимогами Глобальних стандартів, а також змін в облікових процедурах; синтез – для узагальнення результатів та формулювання висновків щодо необхідних змін облікової політики, індукція і дедукція – для побудови логічних висновків на основі конкретних фактів; метод моделювання – для створення моделей нових процедур обліку та аудиту відповідно до оновлених стандартів.Предметом дослідження є зміна облікової політики підприємства в умовах впровадження Глобальних стандартів внутрішнього аудиту, зокрема аналіз нових вимог, методів обліку, процедур контролю та їхнього впливу на фінансову звітність. Об’єктом дослідження є процеси бухгалтерського обліку та внутрішнього аудиту на підприємствах, що зазнають змін у зв’язку з впровадженням нових стандартів, з акцентом на управління фінансовою інформацією та дотримання нормативних вимог. У роботі виокремлено чотири ключові аспекти зміни облікової політики: перегляд процесів внутрішнього аудиту, оновлення процедур аудиту, модернізація структури звітності внутрішнього аудитора та врахування тематичних вимог. Розроблено алгоритм перегляду процесів внутрішнього аудиту, який має суттєве значення для ефективного управління ризиками та забезпечення відповідності сучасним стандартам. Алгоритм включає низку послідовних етапів, спрямованих на оцінку та оновлення чинних процедур, що дозволяє системно адаптувати внутрішні процеси до нових вимог Глобальних стандартів, підвищити ефективність контрольних процедур, забезпечити прозорість та своєчасне виявлення потенційних загроз. Результати дослідження мають прикладне значення, оскільки дають змогу структурувати процес адаптації суб’єктів господарювання до нових нормативних вимог та забезпечити послідовне впровадження змін. Запропонований алгоритм може бути впроваджений у корпоративне середовище як практичний інструмент підвищення керованості аудиторських процедур і ефективного реагування на ризики. Його застосування сприяє зміцненню прозорості управлінських процесів, підвищенню довіри до фінансової звітності та вдосконаленню системи внутрішнього контролю. Практична реалізація розроблених рекомендацій сприяє підвищенню відповідності підприємства міжнародним стандартам, зниженню регуляторних та репутаційних ризиків та формуванню основ для прийняття обґрунтованих управлінських рішень на основі якісної фінансової інформації.Зроблено висновки щодо теоретико-методичних та організаційних засад застосування інформаційних систем і технологій в управлінні обліковою політикою компанії з метою формування ефективної системи внутрішнього аудиту, що забезпечує адаптивність до інновацій, підвищену чутливість до ризиків та оперативне реагування на виявлені проблеми в облікових процесах.