Логістизація бізнес-процесів як чинник формування та зміцнення міжнародної конкурентоспроможності підприємства - Котвицька, Наталія Миколаївна; Захарченко, Артем Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. Мета. Дослідження полягає у визначенні ролі логістизації бізнес-процесів як ключового чинника формування та зміцнення міжнародної конкурентоспроможності сучасних підприємств в умовах глобалізації економічних процесів. Метою статті є обґрунтування теоретико-методологічних засад логістизації бізнес-процесів та розробка практичних рекомендацій щодо їх оптимізації для підвищення конкурентних позицій підприємства на міжнародних ринках. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: системний підхід – для визначення взаємозв'язків між логістичними процесами та конкурентоспроможністю; метод порівняльного аналізу – для дослідження різних підходів до логістизації; структурно-функціональний аналіз – для вивчення структури логістичних систем; статистичний аналіз – для оцінки ефективності логістичних рішень; синтез – для формування концептуальних засад логістизації бізнес-процесів. Результати. Встановлено, що логістизація бізнес-процесів являє собою комплексний підхід до управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками з метою оптимізації витрат, підвищення якості обслуговування та забезпечення гнучкості реагування на зміни ринкового середовища. Визначено ключові напрями логістизації: інтеграція ланцюгів постачання, цифровізація логістичних процесів, розвиток омніканальної логістики та впровадження концепції сталого розвитку. Обґрунтовано, що ефективна логістизація сприяє зниженню операційних витрат на 15-25%, покращенню рівня обслуговування клієнтів на 20-30% та підвищенню швидкості доставки на 35-40%. Висновки. Логістизація бізнес-процесів є стратегічним інструментом підвищення міжнародної конкурентоспроможності підприємств, що забезпечує синергетичний ефект від оптимізації всіх видів потоків та створює стійкі конкурентні переваги на глобальних ринках.Ключові слова: логістизація, бізнес-процеси, міжнародна конкурентоспроможність, ланцюги постачання, цифрова логістика, оптимізація витрат.