Стратегічне управління економіко-екологічною безпекою як фактор конкурентоспроможності підприємства - Гудзь, Юрій Федорович; Шостаковська, Антоніна Віталіївна; Котвицька, Наталія Миколаївна; Майстренко, Юлія Володимирівна; Козинець, Анатолій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета. Дослідження полягає в обґрунтуванні теоретико-методологічних засад стратегічного управління економіко-екологічною безпекою підприємства та визначенні її впливу на формування конкурентних переваг у сучасних умовах господарювання. Основною метою є розробка концептуального підходу до інтеграції екологічних та економічних аспектів безпеки у систему стратегічного управління підприємством. Методи. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методів наукового дослідження: системний підхід для розгляду економіко-екологічної безпеки як цілісної системи взаємопов'язаних елементів; структурно-функціональний аналіз для дослідження механізмів формування конкурентоспроможності через призму екологічної безпеки; порівняльний аналіз для оцінки різних підходів до управління економіко-екологічною безпекою; методи узагальнення та синтезу для формування теоретичних висновків та практичних рекомендацій. Результати. Визначено сутність та структурні компоненти економіко-екологічної безпеки підприємства як інтегрованої системи захисту економічних інтересів та екологічної стабільності. Обґрунтовано взаємозв'язок між рівнем економіко-екологічної безпеки та конкурентоспроможністю підприємства. Розроблено концептуальну модель стратегічного управління економіко-екологічною безпекою, яка включає систему індикаторів оцінки, механізми управління ризиками та інструменти підвищення конкурентоспроможності. Встановлено, що стратегічне управління економіко-екологічною безпекою сприяє формуванню сталих конкурентних переваг через оптимізацію ресурсокористування, зниження екологічних ризиків та покращення репутації підприємства. Висновки. Дослідження підтверджує гіпотезу про те, що стратегічне управління економіко-екологічною безпекою є важливим фактором підвищення конкурентоспроможності підприємства у довгостроковій перспективі. Впровадження системи управління економіко-екологічною безпекою дозволяє підприємствам не лише мінімізувати ризики, але й створювати нові можливості для розвитку за рахунок інноваційних екологічних технологій та відповідального ведення бізнесу.Ключові слова: економіко-екологічна безпека, стратегічне управління, конкурентоспроможність підприємства, сталий розвиток, екологічні ризики, зелені технології.