Фондовий ринок у системі інвестиційних відносин - Капаєва, Людмила Миколаївна; Бражник, Людмила Василівна; Дуднік, Максим Ігорович; Крамаренко, Андрій Олександрович; Борута, Іван Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Фондовий ринок є одним із провідних чинників забезпечення сталого економічного зростання, оскільки виконує функції акумуляції та перерозподілу фінансових ресурсів, формуючи основу інвестиційних відносин у національній та глобальній економіці. Метою статті є розкриття ролі фондового ринку у формуванні та розвитку інвестиційних відносин, обґрунтування авторської інтеграційної моделі його функціонування та визначення можливих сценаріїв подальшої еволюції. Для досягнення поставленої мети використано системний підхід, методи теоретичного узагальнення, структурно-функціональний аналіз. У результаті дослідження встановлено, що фондовий ринок є не лише організованим простором для обігу цінних паперів, а й центральним елементом інтеграції економічних інтересів інвесторів, емітентів і держави. Доведено, що саме через фондовий ринок відбувається акумуляція заощаджень і трансформація їх у довгострокові інвестиційні ресурси, що визначає його стратегічну роль у розвитку національної економіки. Розроблено авторську інтеграційну модель «фондовий ринок ↔ інвестиційні відносини», яка демонструє ринок як медіатор довіри та прозорості у фінансових відносинах і дозволяє пояснити його функції з позицій узгодження приватних і суспільних цілей. Сформовано три сценарії розвитку фондового ринку України – консервативний, інтеграційний та інноваційний. Кожен із них розкриває особливості інституційної трансформації ринку: від поступової стабілізації внутрішніх механізмів до активної гармонізації з європейськими стандартами та впровадження цифрових технологій. Такий підхід дозволив не лише виявити потенційні траєкторії розвитку, а й оцінити їхній вплив на формування інвестиційних потоків, рівень довіри учасників та здатність ринку до інтеграції у глобальну фінансову систему. Практична цінність одержаних результатів полягає у можливості їх використання для формування державної політики у сфері ринку капіталів, стратегічного планування підприємств щодо залучення фінансових ресурсів, а також розроблення довгострокових інвестиційних стратегій приватними та інституційними інвесторами.Ключові слова: ринок капіталів, інвестиційна активність, фінансова інфраструктура, інституційна взаємодія, сценарний підхід, цифровізація, глобалізаційні виклики.