Фактори ефективності проєктного менеджменту в умовах цифрової трансформації: концептуальний підхід - Олійник, Аліна Сергіївна; Толочій, Олексій Романович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. Стрімкі трансформаційні процеси економіки, зумовлені цифровізацією, глобалізацією та загостренням конкуренції, визначають потребу у формуванні інтегрованих підходів до управління проєктним менеджментом як провідним інструментом стратегічного розвитку підприємств. Ефективність проєктного менеджменту в цифровій економіці відображає здатність суб’єктів господарювання оперативно адаптуватися до зовнішніх викликів, інтегрувати інноваційні рішення у бізнес-процеси, оптимізувати використання ресурсів та підвищувати якість управлінських рішень. Метою дослідження є розроблення концептуальної моделі інтегрованого оцінювання ефективності проєктного менеджменту, що поєднує стратегічні, операційні, соціальні та фінансові складові й забезпечує взаємодію в управлінні цифровими трансформаціями підприємства. Методологічну основу дослідження становлять системно-структурний підхід – для ідентифікації взаємозв’язків між блоками ефективності та стратегічними орієнтирами підприємства; методи аналізу й синтезу – для критичного осмислення наукових концепцій і практик проєктного менеджменту; інструменти фінансового менеджменту – для оцінювання результативності проєктів і цифрових ініціатив; цифрова аналітика та big data – як засіб інтеграції технологічних і ресурсних параметрів у процес ухвалення рішень. Результати дослідження відображають розроблення концептуальної моделі інтегрованого оцінювання ефективності проєктного менеджменту, яка базується на синхронній взаємодії стратегічного, операційного, соціального та фінансово блоків. Доведено, що їх комплексна інтеграція підвищує адаптивність підприємства до змін зовнішнього середовища, сприяє оптимізації ресурсного використання, прискорює впровадження інновацій та підвищує результативність цифрових трансформацій. Обґрунтовано необхідність застосування багаторівневої системи показників для комплексного моніторингу стратегічних, операційних, соціальних і фінансових результатів проєктної діяльності. Висновки. Ефективність проєктного менеджменту в умовах цифрової трансформації має базуватися на інтегрованому підході, який поєднує стратегічні, операційні, соціальні та фінансові чинники. Запропонована модель створює основу для обґрунтованого прийняття управлінських рішень, підвищення стійкості підприємства, розвитку його інноваційного потенціалу та зміцнення конкурентних позицій у глобальному бізнес-середовищі.Ключові слова: проєктний менеджмент, цифрова трансформація, ефективність, стратегічне управління, інтегрована оцінка, стратегічні фактори, технологічні інструменти, фінансові фактори, соціально-кадровий потенціал.