Аналітичні основи використання інформаційних технологій в управлінні проектами підприємств - Байда, Богдана Федорівна; Стрільчук, Руслан Миколайович; Юринець, Зорина Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Управління проектами є ключовим елементом успішної діяльності будь-якої організації, оскільки воно охоплює планування, організацію, контроль та аналіз виконання завдань. Використання сучасних інструментів управління проектами дає можливість команді підвищити свою ефективність, оптимізувати процеси, забезпечити досягнення стратегічних цілей у визначені терміни. Метою статті є систематизація та узагальнення сучасних інформаційних технологій для проєктного управління, аналіз їх ролі у підвищенні ефективності роботи організацій, та окреслення їх переваг для підвищення результативності командної роботи підприємства. Методи. У процесі написання роботи застосовувались такі методи: теоретичні (синтез, аналіз, пояснення, узагальнення, класифікація) для систематизації інформаційних технологій управління проектами, емпіричні (опис і спостереження) для обґрунтування напрямів застосування інформаційних технологій управління проектами. Результати. Систематизовано інструменти проектного управління. Запропоновано практичні рішення використання інформаційних технологій різними організаціями. Інформаційні технології Microsoft Project, Asana, Trello, Jira забезпечують планування, моніторинг і контроль ресурсів, тоді як методології Agile, Scrum та Lean створюють гнучке середовище для управління змінами та постійного вдосконалення. Не менш важливими є інструменти для комунікації й колаборації, зокрема Slack, Microsoft Teams і Zoom, які підтримують командну взаємодію, а також платформи Miro та Parabol, що сприяють продуктивному проведенню зустрічей і ретроспектив. Ефективне управління знаннями забезпечують Google Workspace і SharePoint, які надають можливість централізованого зберігання документів, організації спільної роботи та створення внутрішніх порталів. Для контролю завдань активно застосовуються Notion, Asana, Monday і Trello, які дозволяють структурувати робочі процеси та встановлювати пріоритети. Завершальною складовою є аналітичні та звітні системи Power BI і Tableau, що забезпечують візуалізацію даних і підтримку управлінських рішень. У комплексі ці інструменти формують цифрове середовище, здатне автоматизувати рутинні процеси, сприяти прозорості роботи та створювати умови для гнучкого та ефективного управління проектами. Висновки. Представлені програмні продукти та методології дають змогу командам працювати злагоджено, швидко реагувати на зміни, оптимально розподіляти ресурси та уникати перевантажень. Це дає змогу не тільки підвищити продуктивність і якість виконання завдань, але і створює умови для прозорості процесів, гнучкого ухвалення рішень і досягнення стратегічних цілей підприємства.