Стратегічні драйвери мобілізації інвестиційного потенціалу України в умовах воєнного протистояння та посткризової реконструкції - Камінський, Любомир-Роман Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Статтю присвячено дослідженню стратегічних драйверів мобілізації інвестиційного потенціалу України в умовах воєнного протистояння та посткризової реконструкції. Мета роботи полягає у визначенні ключових інституційних, фінансових, технологічних і геоекономічних чинників, що забезпечують залучення внутрішнього й зовнішнього капіталу в процес відновлення економіки. Здійснено комплексний аналіз структурних трансформацій національного господарства, реформ державно-приватного партнерства, розвитку оборонно-промислового комплексу, децентралізації, цифровізації управління та інтеграції до європейського економічного простору. Обґрунтовано, що воєнна економіка України набула рис інноваційно-інвестиційної системи, у якій оборонна індустрія, цифрові платформи та міжнародні партнерства виступають провідними чинниками стійкості.У результаті дослідження встановлено, що інституційна архітектоніка держави суттєво змінилася завдяки створенню антикорупційної інфраструктури, зміцненню місцевого самоврядування та впровадженню відкритих електронних систем управління. Реформа державно-приватного партнерства (закон № 7508, 2024 р.) відкрила нові можливості для залучення приватного капіталу в інфраструктурні, освітні та оборонні проєкти. Показано, що воєнно-економічна адаптація стимулювала зростання оборонної промисловості, збільшення частки dual-use технологій і формування інноваційної екосистеми на базі платформи Brave1. Паралельно розгортаються процеси посткризової реконструкції, які охоплюють енергетику, транспорт, промисловість і телекомунікації, забезпечуючи умови для довгострокового зростання.Окрему увагу приділено розвитку цифрових механізмів управління відбудовою – платформі DREAM, системам Prozorro та «Дія», що забезпечують прозорість розподілу коштів і підвищують довіру інвесторів. З’ясовано, що геоекономічні переваги України, зокрема стратегічне розташування між ЄС і Чорним морем та значні запаси критичних сировинних матеріалів, посилюють її роль як центру зеленого енергетичного переходу Європи. У підсумку доведено, що мобілізація інвестиційного потенціалу України можлива лише за умов поєднання інституційної стабільності, антикорупційних реформ, цифрової відкритості та міжнародної кооперації, які формують цілісну модель економічної стійкості в умовах війни й післявоєнного розвитку.Ключові слова: інвестиційний потенціал, державно-приватне партнерство, післявоєнна реконструкція, воєнно-економічна адаптація, цифрова трансформація, інституційна стійкість.