Методичні підходи до оцінки соціально-економічних систем - Павлов, Костянтин Володимирович; Бегун, Світлана Іванівна; Аліна Вадимівна; Крамар, Олесь Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Здійснено обґрунтоване дослідження поняття соціально-економічних систем, з особливим акцентом на оцінці їх ефективності в контексті економічної безпеки підприємств України. Аналізуються критичні аспекти, що впливають на функціонування механізмів економічної безпеки підприємств. У результаті дослідження виявлено декілька основних проблем, які заважають ефективному функціонуванню системи економічної безпеки. Наразі економічна безпека країни та її системи забезпечення мають важливе значення не тільки у формуванні міжнародного іміджу країни, але й у підтримці ефективної співпраці з іншими державами. Це створює сприятливі умови для українських підприємств, які реалізують зовнішньоекономічну діяльність, і впливають на внутрішній економічний стан країни та її суверенітет загалом. Оцінка та зниження ризиків для державної економічної безпеки здійснюється через всебічний аналіз функціонування всіх секторів економіки, особливо державного сектора, що значно впливає на показники національної економічної безпеки. Мета статті полягає у всебічному дослідженні широкого спектру методичних підходів, що можуть бути реалізовані в процесі оцінки особливостей соціальних та економічних систем. Матеріали та методи. Система економічної безпеки держави включає безліч підсистем, серед яких ключову роль відіграють підсистеми економічної безпеки окремих підприємств. Рівень їх безпеки залежить від характеру діяльності, потенціалу, специфіки продукції або послуг, стану ринків, цільової аудиторії, систем товарообігу, ціноутворення тощо. У цьому контексті важливим завданням є аналіз стану соціально-економічних систем як одного з чинників підвищення загальної економічної безпеки держави. Перспективи. Оцінка соціально-економічних систем демонструє собою багатошаровий процес, що вимагає застосування різних методичних підходів. Вибір конкретної методик дослідження значною мірою залежить від мети дослідження, типу та якості наявних даних, а також специфічних характеристик системи, що оцінюється. Дослідження показало, що оцінка соціально-економічних систем вимагає комплексного підходу, який об'єднує якісні та кількісні методи аналізу. Основні підходи до оцінки, такі як системний аналіз, моделювання, порівняльний аналіз та індикаторний підхід, дозволили отримати глибше уявлення про функціонування соціально-економічних систем та їх впливу на економічну безпеку підприємств. Використання цього методу дозволяє визначити проблемні зони, змінити слабкі місця та вчасно реагувати на загрози.