Автоматизація обліку й звітності на підприємствах на основі платформи BAS - Гордієнко, Микола Іванович; Левченко, Оксана Федорівна; Берляк, Галина Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Автоматизація облікових і звітних процесів – це один з основних напрямів підвищення ефективності управління підприємством. Зростання обсягів фінансової інформації, потреба в її оперативному аналізі та адаптації до регуляторних вимог зумовлюють необхідність застосування спеціалізованих інформаційних систем. Платформа BAS забезпечує поєднання інструментів бухгалтерського, податкового та управлінського обліку в єдиному середовищі, що створює основу для формування точних і своєчасних звітів та підтримки управлінських рішень. Метою дослідження є характеристика можливостей застосування програмних продуктів на базі платформи BAS у сфері обліку та звітності та визначення їхнього впливу на якість фінансово-економічної інформації, що використовується для управління підприємствами. Методи дослідження охоплюють системний підхід до аналізу функціональних можливостей платформи, порівняння традиційних і автоматизованих процедур обліку, а також узагальнення практичного досвіду підприємств, які впровадили програмні рішення BAS у свою діяльність. Це дало змогу оцінити ефективність автоматизації за критеріями швидкості формування звітності, мінімізувати помилки та інтегрувати дані в загальну систему управління. Результати дослідження підтверджують, що впровадження BAS сприяє оптимізації облікових процесів, підвищенню точності фінансових розрахунків та скороченню часу підготовки звітів. Виявлено, що завдяки інтеграції облікових підсистем забезпечується узгодженість даних між різними напрямами діяльності підприємства, що мінімізує ризик дублювання та втрат інформації. Використання BAS також формує умови для підвищення прозорості фінансових операцій і спрощує адаптацію підприємств до змін у нормативно-правовому полі. У висновках обґрунтовано, що автоматизація обліку й звітності на основі BAS не лише спрощує рутинні процеси, а й створює передумови для стратегічного управління. Систематизовані фінансові дані підвищують якість аналітики для планування та забезпечують ефективніший контроль ресурсів. Отримані результати можуть бути використані для розроблення методичних підходів до цифровізації фінансового менеджменту та подальших досліджень впливу інформаційних систем на розвиток підприємств.