Інтеграція ризик-орієнтованого та кризового менеджменту в управлінні зовнішньоекономічною діяльністю - Мороз, Володимир Павлович; Гобела, Володимир Володимирович; Терешко, Олександра Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета дослідження полягає у теоретичному та прикладному обґрунтуванні інтегрованої системи ризик-орієнтованого та кризового менеджменту у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Доведено, що в умовах війни, волатильності валютних ринків та нестабільності логістичних ланцюгів саме інтеграція ризик-менеджменту та кризового менеджменту дає змогу формувати стійке безпекове середовище та знижувати ймовірність стратегічних помилок. Підкреслено, що традиційні статичні підходи до управління ризиками у ЗЕД є недостатньо ефективними, оскільки не враховують динамічний характер сучасних криз, необхідність сценарного прогнозування та використання тригерів для раннього попередження.Методи дослідження ґрунтуються на систематизації наукових і прикладних підходів, критичному аналізі практичних кейсів, виокремленні ключових чинників впливу та використанні методу аналізу ієрархій (AHP), який дозволяє конвертувати якісні судження у кількісні пріоритети, інтегрувати їх у сценарний аналіз та розраховувати інтегральний індекс загрози для кожного сценарію.Результати дослідження представлено у вигляді трирівневої моделі ризик-орієнтованого кризового менеджменту у зовнішньоекономічній діяльності підприємства, що охоплює ідентифікацію та пріоритезацію ризиків, сценарне прогнозування кризових ситуацій і побудову системи раннього попередження. Запропонована модель дає змогу своєчасно відслідковувати «слабкі сигнали» у зовнішньоекономічному середовищі, гнучко перебудовувати управлінські дії та проактивно формувати резервні стратегії.У науковій статті сформульовано практичні рекомендації щодо інтеграції моделі у корпоративні стратегії безпеки, системи ризик-менеджменту та інструменти контролю ефективності управлінських рішень. Запропонований підхід може бути використаний підприємствами, інвесторами та органами державної влади для підвищення прозорості й прогнозованості зовнішньоекономічної діяльності, зниження ризику кризових явищ і підвищення економічної стійкості підприємств у міжнародному середовищі.Ключові слова: ризик-орієнтоване кризове управління; зовнішньоекономічна діяльність; процес аналітичної ієрархії (AHP); сценарне прогнозування; система раннього попередження.