Особливості управління соціальним розвитком у закладах культури - Шостаковська, Антоніна Віталіївна; Литвинов, Єгор Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті здійснено комплексний аналіз особливостей управління соціальним розвитком у закладах культури, що є однією з ключових передумов ефективного функціонування цих установ у сучасних умовах суспільних трансформацій. Актуальність теми зумовлена зростанням вимог до рівня професійної підготовки кадрів культурної сфери, необхідністю формування сприятливого соціально-психологічного клімату та пошуком інноваційних управлінських рішень. Метою дослідження стало виявлення специфіки організаційних і соціальних чинників, які впливають на розвиток персоналу, та окреслення напрямів удосконалення управлінських практик у закладах культури.У роботі використано аналіз наукових джерел, систематизацію теоретичних підходів, метод порівняльного аналізу організаційної культури, що дало змогу узагальнити сучасні концепції соціального розвитку. Уточнено трактування цього поняття та виділено його ключові компоненти: емоційний інтелект, соціальна адаптивність, комунікативні навички, соціальна відповідальність, етичні норми й лідерські якості. Обґрунтовано, що саме поєднання зазначених характеристик визначає здатність персоналу ефективно функціонувати в команді та реагувати на виклики зовнішнього середовища.Особливу увагу приділено впливу організаційної культури на формування сприятливого соціально-психологічного клімату, що безпосередньо позначається на результативності діяльності закладів культури. Розглянуто інноваційні практики, серед яких цифровізація управлінських процесів, розвиток партнерських програм, залучення зовнішніх стейкґолдерів та формування гнучких моделей взаємодії. Виявлено основні проблеми управління соціальним розвитком, зокрема обмежене фінансування, кадровий дефіцит, недостатній рівень цифрових компетентностей і опір змінам.У підсумку запропоновано напрями подолання зазначених викликів шляхом упровадження адаптивних та гнучких управлінських моделей, здатних забезпечити ефективний соціальний розвиток і стійкість культурних установ у довгостроковій перспективі. Практичне значення дослідження полягає у формуванні рекомендацій для керівників закладів культури щодо створення умов для професійного зростання працівників, підвищення їхньої мотивації та посилення соціальної відповідальності.Ключові слова: соціальний розвиток; заклади культури; організаційна культура; управління персоналом; інноваційні підходи; культурні проєкти; зовнішня взаємодія; професійне зростання.