Класифікація моделей ДПП у сфері соціального житлового будівництва - Кізін, Герасим Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Вступ. Соціальне житлове будівництво в умовах воєнної трансформації України стало критичним чинником соціальної стабільності та просторової згуртованості. Втрата житлової інфраструктури, скорочення бюджетних можливостей і зростання потреб населення актуалізували необхідність пошуку нових інституційних форматів відновлення. У цьому контексті державно-приватне партнерство (ДПП) виступає не тільки економічним механізмом фінансування, а й інструментом соціальної реконструкції держави. Мета і завдання. Метою статті є розроблення класифікаційної матриці моделей державно-приватного партнерства у сфері соціального житлового будівництва, що поєднує фінансову ефективність, управлінську інтеграцію та соціальний ефект. Для досягнення мети визначено завдання: дослідити еволюцію партнерських форматів у соціальній політиці; обґрунтувати теоретико-методологічні засади класифікації моделей; сформувати типологічну матрицю; окреслити механізми адаптації цих моделей до українських післявоєнних реалій. Методологія. Дослідження базується на системно-структурному, інституційному та порівняльному аналізі. Використано підхід функціональної типологізації, що дозволяє розглядати партнерські моделі не як формальні юридичні конструкції, а як динамічні інституційні системи з власною фінансовою, управлінською та соціальною логікою. Ретроспективний аналіз охоплює період від державоцентричних до соціально-реабілітаційних форматів партнерства. Результати. Встановлено, що ДПП у соціальному житловому будівництві еволюціонувало від інструменту залучення приватного капіталу до форми інституційного управління соціальним розвитком. Сформовано класифікаційну матрицю, у межах якої виокремлено п’ять моделей: концесійну, спільну інвестиційно-гарантійну, платформну, соціально-інноваційну та соціально-реабілітаційну. Матриця демонструє зростання рівня інтеграції державних і приватних інтересів, переходячи від фінансово орієнтованих до соціально-гуманітарних конфігурацій. Доведено, що ефективність партнерства визначається не стільки капіталовкладеннями, як глибиною управлінської співдії та сталістю соціального результату. Висновки. Обґрунтовано, що адаптація класифікаційних моделей до українського контексту потребує оновлення правових засад, імплементації європейських принципів сталого розвитку та закріплення соціальної відповідальності як стратегічного критерію ефективності. Соціальне житлове будівництво постає як простір партнерської довіри між державою, бізнесом і громадою, у якому поєднуються економічна доцільність і гуманітарна місія післявоєнного відродження. Ключові слова: державно-приватне партнерство, соціальне житло, класифікаційна матриця, інституційна інтеграція, фінансовий механізм, соціальний ефект, сталий розвиток, післявоєнне відновлення.