Роль інновацій у цифровізації агропродовольчого виробництва - Крюкова, Ірина Олександрівна; Руденко, Сергій Валентинович; Чуб, Олег Анатолійович; Подсоха, Анна Сергіївна; Кальченко, Микола Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Інновації за всіх часів та фармацій постають ключовим драйвером економічного розвитку, прогресу і конкурентоспроможності. За умов глобальної цифровізації суспільної діяльності цифрові інновації набувають першочергового значення для забезпечення продовольчої безпеки країн на засадах врахування цінностей сталого розвитку та екологічних пріоритетів. Агропродовольче виробництво є винятково важливою сферою для розвитку будь-якої національної економіки та за останні роки зазнає істотних цифрових трансформацій і зрушень. Виявлено, що аграрний ринок цифрових інновацій у найближчій перспективі постає одним з найбільш динамічних, містких та перспективних. Загальний потенціал аграрного продовольчого ринку світу оцінюється у 16,25 млрд дол США із прогнозним зростанням до 26,95 млрд дол США у 2029 році. Найбільш популярними цифровими рішеннями для агровиробників на сучасному етапі управління є: створення цифрових паспортів полів, застосування технологій GIS, електронний докуметообіг, агрохімічний аналіз ґрунтів, цифрові інструменти обліково-аналітичної підтримки агроменеджменту, моніторинг розвитку біологічних активів.Визначено, що у сфері агропродоволчього виробництва цифрові інновації слід розглядати як провідний драйвер сталого розвитку та каталізатор екологічних трансформаційних перетворень. Дослідження останніх трендів цифрових трансформацій галузі показали, що основними з них постають: технологічні, політичні, інституційні, фінансові та ринкові. Цифрові інновації у агропродовольчому виробництві мають суттєві стратегічні бонуси, основними х яких є оптимізація виробництва, підвищення рівня добробуту сільськогосподарських тварин та захист природно-біологічних ресурсів; підвищення інклюзивності умов життя населення сільських територій, підвищення прозорості та відкритості бізнесу, створення довгострокових конкурентних переваг. Серед основних обмежень і викликів впровадження і використання цифрових інновацій апропродовольчої сфери на даний час слід мають місце: дефіцит навиків , цифрова нерівність територій, низький рівень соціальної відповідальності та сприйняття цінностей сталого розвитку агробізнесом і споживачами. Отримані результати показали, що цифрові інновації є необхідним інструментом для побудови сталих ланцюгів доданої агропродовольчої вартості. Для їх організації рекомендовано використання таких цифрових іннвоацій, як: блок-чейни, штучний інтелект, Інтернет речей та мобільні дані, роботизовані системи управління. Ключові слова: диджиталізація, сільське господарство, сталий розвиток, продовольство, ланцюги вартості.