Фінансовий облік криптоактивів і токенів: класифікація, оцінка та розкриття інформації у звітності - Плекан, Марія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена фінансовому обліку криптоактивів і токенів із акцентом на їхню класифікацію, методи оцінки та особливості розкриття інформації у фінансовій звітності. Мета дослідження полягає у з’ясуванні специфіки трактування криптоактивів у різних юрисдикціях, виявленні сучасних підходів до їх оцінки та аналізі проблем прозорості й порівнюваності звітності. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз і синтез, індукція й дедукція, порівняння, узагальнення та системний підхід. Результати дослідження показують, що сутність криптоактивів і токенів полягає в їхній багатофункціональності та здатності виконувати різні економічні ролі залежно від умов використання. Зроблено висновок, що в міжнародній практиці, зокрема відповідно до регламенту MiCA, криптоактиви поділяються на три основні групи: токени електронних грошей, токени з посиланням на активи та інші криптоактиви, що охоплюють криптовалюти, утилітарні токени й NFT. Показано, що у сфері оцінки криптоактивів сучасна практика базується на положеннях міжнародних стандартів бухгалтерського обліку і включає різні підходи: історичну собівартість, справедливу вартість через прибутки/збитки або через інший сукупний дохід, а також модель собівартості та переоцінки за МСФЗ. Висвітлено, що висока волатильність ринку підвищує релевантність моделей на основі справедливої вартості, проте вони створюють ризики для стабільності фінансових результатів. Доведено, що запровадження у США стандарту ASU 2023-08 стало ключовим кроком до адекватного відображення вартості криптоактивів, оскільки воно забезпечило можливість визнавати як прибутки, так і збитки від зміни їх ціни. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання його результатів для вдосконалення методичних підходів до обліку, оцінки та звітності щодо криптоактивів у національній і міжнародній практиці.