Теоретико-методологічні та методичні засади державного фінансового контролю й визначення адаптивних напрямів удосконалення його механізмів - Василюк, Марія Михайлівна; Гайдучок, Тетяна Станіславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Державний фінансовий контроль відіграє ключову роль у системі управління публічними фінансами, оскільки саме він гарантує ефективне, правомірне та цільове використання бюджетних коштів. Метою статті є дослідження теоретико-методологічних та методичних засад державного фінансового контролю як ключового інструменту забезпечення ефективного управління публічними фінансами. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результатами дослідження ідентифіковано адаптацію ключових принципів державного фінансового контролю у фокусах – традиційному (у мирний час) та адаптованому (в умовах воєнного стану). Проаналізовано еволюцію концептуальних підходів до організації фінансового контролю у розрізі вітчизняного та зарубіжного досвіду. Особливу увагу приділено виявленню сучасних викликів, що зумовлюють необхідність адаптації механізмів контролю до змін у фінансовому середовищі, цифровізації та посилення прозорості. Запропоновано адаптивні напрями удосконалення механізмів державного фінансового контролю, зокрема через інтеграцію ризик-орієнтованого підходу, використання інноваційних технологій, підвищення інституційної спроможності контролюючих органів. Висновки. У період воєнних дій державний фінансовий контроль має трансформуватися у гнучкий, аналітично обґрунтований і превентивний інструмент, здатний оперативно реагувати на зміни середовища та забезпечувати раціональне використання кожної бюджетної одиниці задля оборони країни та її післявоєнного відновлення. Реформування інституційної бази, підвищення кваліфікації фахівців та залучення громадськості до контрольних процесів закладають основу для побудови ефективної, адаптивної та сучасної системи фінансового нагляду. Такий комплексний підхід дозволяє забезпечити цільове використання бюджетних ресурсів, мінімізувати ризики фінансових порушень і підтримувати стабільний розвиток держави.