Контент-маркетинг як інноваційний інструмент формування бренду туристичних дестинацій в умовах цифрової трансформації - Середа, Наталія Миколаївна; Писаренко, Надія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета. У сучасних умовах цифрової трансформації комунікацій та глобальної конкуренції у сфері туризму контент-маркетинг набуває особливого значення як інноваційний інструмент формування туристичного бренду. Його використання забезпечує ефективну взаємодію між дестинацією та споживачем, сприяє формуванню довіри, підвищенню лояльності бренду та конкурентоспроможності галузі. Дослідити роль і значення контент-маркетингу у формуванні бренду туристичних дестинацій, визначити основні напрями та інструменти його використання, а також обґрунтувати його вплив на конкурентоспроможність територій. Методи. Застосовано системний і порівняльний аналіз, узагальнення теоретичних підходів, логічне моделювання та контент-аналіз інформаційних матеріалів і практик провідних туристичних брендів. Результати. У дослідженні визначено ключові інструменти контент-маркетингу: сторітелінг, відео- та візуальний контент, SEO-оптимізацію, соціальні мережі, контент, створений користувачами, інфлюенсер-маркетинг та інноваційні технології (VR, AR, AI). Встановлено, що системне застосування цих інструментів сприяє підвищенню впізнаваності туристичних дестинацій, зміцненню емоційного зв’язку з аудиторією, розвитку довіри та формуванню позитивного іміджу на глобальному ринку. Обґрунтовано, що контент-маркетинг є складовою стратегічного управління брендом території та може забезпечувати синергію між економічними, культурними й комунікаційними аспектами розвитку туризму. Висновки. Доведено, що контент-маркетинг виступає одним із найефективніших інструментів побудови туристичного бренду в умовах цифрової економіки. Його впровадження забезпечує стале зростання конкурентоспроможності дестинацій, підвищує їх привабливість і сприяє інтеграції українського туризму у світовий простір. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методів кількісного оцінювання ефективності контент-стратегій та аналізом їхнього впливу на сталий розвиток туризму.Ключові слова: контент-маркетинг, інструменти контент-маркетингу, туристичний бренд, брендинг, дестинація, цифрова трансформація, комунікаційні стратегії, конкурентоспроможність.