Нейротехнології як драйвер трансформації стратегій просування товарів в соціальних мережах - Момотков, Ігор Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета. Дослідження спрямоване на систематизацію та класифікацію сучасних інструментів нейромаркетингу та визначення напрямів їхнього практичного застосування у стратегіях просування товарів у соціальних мережах. Методи. Дослідження базується на міждисциплінарному підході, який поєднує аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз існуючих класифікацій інструментів фіксації нейросигналів (EEG, fMRI, GSR, eye-tracking, BCI) та узагальнення практичного досвіду їх застосування у маркетингових кампаніях. Для формування багатовимірної матричної класифікації використано методи систематизації, контент-аналізу та експертної оцінки. Результати. Запропоновано багатовимірну класифікацію нейротехнологічних інструментів, яка охоплює біофізіологічні, функціональні, прикладні, технологічно-економічні та етико-правові критерії. Виявлено ключові характеристики, сильні та слабкі сторони кожного методу з урахуванням специфіки соціальних мереж як середовища просування товарів. Доведено, що інтеграція EEG та eye-tracking забезпечує комплексний аналіз уваги, тоді як поєднання GSR та fMRI дозволяє глибше вивчати емоційні реакції. Обґрунтовано перспективність поєднання нейротехнологій з алгоритмами машинного навчання для прогнозування поведінки споживачів та створення персоналізованих рекламних повідомлень у режимі реального часу. Висновки. Нейротехнології є потужним драйвером трансформації стратегій просування товарів у соціальних мережах, оскільки дозволяють виходити за межі традиційних методів дослідження, фіксуючи підсвідомі реакції та когнітивні процеси аудиторії. Водночас масштабне їх впровадження стримується методичними, технічними та етичними бар’єрами, що вимагає стандартизації протоколів та підвищення прозорості досліджень. Отримані результати мають подвійне значення: для науки – як теоретико-методологічна рамка сучасного нейромаркетингу, для бізнесу – як практичний інструментарій для підвищення ефективності комунікацій та конкурентоспроможності компаній у цифровому середовищі. Ключові слова: нейротехнології, нейромаркетинг, інструменти нейромаркетингу, соціальні мережі, стратегія просування, штучний інтелект.