Модель ризик-менеджменту в системі економічної безпеки лісогосподарського підприємства - Шляхетко, Віталій Васильович; Гобела, Володимир Миколайович; Гобела, Олег Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено концептуальні та прикладні засади формування моделі ризик-менеджменту як ключового інструменту забезпечення економічної безпеки підприємства в умовах зростаючої невизначеності, воєнних ризиків і глобальної турбулентності економічного середовища. Метою дослідження є розробка теоретико-прикладних засад та моделювання системи ризик-орієнтованого управління лісогосподарським підприємством. У ході дослідження проведено експертне опитування фахівців лісогосподарської галузі для визначення й ранжування ключових загроз діяльності лісогосподарського підприємства, серед яких виокремлено воєнні ризики, інфляційні коливання, незаконну вирубку лісів, зниження рівня лісистості, лісові пожежі та забруднення довкілля. Розраховано інтегральні індекси ризиків, що дозволили кількісно оцінити дестабілізуючий вплив кожного чинника та визначити «вразливі місця» управлінської системи. Запропоновано послідовну алгоритмізацію процесів ризик-менеджменту за допомогою моделей IDEF0 та IDEF1, які відображають взаємозв’язок між ідентифікацією, аналізом, контролем і мінімізацією ризиків. Доведено, що впровадження ризик-орієнтованої системи формує нову архітектуру безпеки підприємства, засновану на принципах превентивності, гнучкості й ефективності ресурсного забезпечення. Перспективи подальших досліджень пов’язані з цифровізацією процесів ризик-менеджменту та розширенням моделі за рахунок екологічних, фінансових і управлінських параметрів діяльності підприємств лісової галузі. Ключові слова: економічна безпека підприємства, ризик-менеджмент, ризик-орієнтований підхід, IDEF моделювання, лісогосподарське підприємство.