Соціально – економічні виклики розвитку сільських територій в Україні та пошук шляхів подолання використовуючи європейський досвід - Остапенко, Максим Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті досліджено соціально-економічні виклики розвитку сільських територій України, зокрема демографічні зміни, обмежені можливості працевлаштування, низький рівень доходів та недостатній доступ до інфраструктури. Проаналізовано практики Європейського Союзу, спрямовані на підтримку сталого розвитку сільської місцевості, зокрема ініціативу LEADER та Спільну сільськогосподарську політику. Особливу увагу приділено питанням підвищення рівня зайнятості, поліпшення інфраструктури та підтримки місцевих громад. Розроблено рекомендації щодо адаптації європейського досвіду в українських умовах для вирішення ключових проблем сільських регіонів. Впровадження запропонованих заходів сприятиме зменшенню депопуляції, підвищенню якості життя населення та зміцненню економіки сільських територій України. Наголошено на важливості залучення громадян до процесів планування та реалізації місцевих проєктів. Виокремлено роль державної підтримки у стимулюванні інвестицій у сільські території. Проаналізовано можливості використання цифрових технологій для розвитку економіки сільських регіонів. Підкреслено необхідність розробки інтегрованої стратегії, спрямованої на сталий розвиток українського села. Впровадження запропонованих заходів сприятиме зменшенню депопуляції, підвищенню якості життя населення та зміцненню економіки сільських територій України.